Що треба знати про мікрокредитування, щоб не отримати великі проблеми

Головна > Бізнес > Що треба знати про мікрокредитування, що...
Author

Марія Куренко

14.09.2022, 19:49
Shares

0

Views

784

Що треба знати про мікрокредитування, щоб не отримати  великі проблеми
null

На сьогоднішній день мікрокредитування набуло досить широкого масштабу серед населення. Люди звертаються до мікрокредитування, наприклад Банана кредит, через різноманітні причини - комусь не вистачило грошей до заробітної плати, хтось має терміново купити ліки чи пройти курс лікування, а комусь банально не вистачає коштів на придбання матеріалів для ремонту будинку чи квартири. Та попри будь-які причини, варто перед тим як скористатися кредитним продуктом уважно ознайомитися з умовами його надання.

Що таке мікрокредитування та умови його надання?

Мікрокредитування або як ще його називають мікрозайм, швидкий кредит чи гроші до зарплати - це, зазвичай, невелика грошова сума, яку можна запозичити не надаючи ніякого забезпечення заставою. Такий кредит видається на невеликий термін (від 7 до 30 днів), а отримати його можна у касі обо онлайн на банківську картку. Надають такі кредити небанківські фінансові компанії МФО.

Для того, щоб отримати мікро позику необхідно мати наступні документи:

  • паспорт або ID-картку;
  • ІПН (індивідуальний податковий номер.

А також

  • вік клієнта має бути від 18 років;
  • громадянство - українське;
  • банківська платіжна картка (будь-який банк).

При цьому від позичальника не вимагають наявності застави, поручителя, офіційного місця роботи і, відповідно, справки з місця роботи.

На що звернути увагу при виборі МФО?

  • наявність офіційної реєстрації МФО.Інформацію про компанію варто перевірити на сайті НБУ. Якщо на сайті інформація про установу відсутня, то краще її послугами не користуватися; -
  • повну відсоткову річну ставку, бо зазвичай можуть бути вказані відсотки лише за день користування, тоді як відсотки за рік буде складати кілька 500 чи більше відсотків);
  • наявність додаткових комісій та прихованих платежів;
  • наявний графік здійснення платежів;
  • наявність штрафів у разі несплати, які можуть складати значну суму грошей, навіть при здійсненні виплат всього кілька днів;

Обов’язково варто уважно ознайомитися з умовами договору, тим більше особливими умови за якими можуть нараховуватися відсотки та оплата додаткових послуг.

Слід зазначити, що мікропозика розміром до 1 мінімальної заробітної плати не може обкладатися штрафом та пенею, удвічі більшими за суму кредиту. Однак такі умови діють тільки, якщо позика була оформлена після 08 січня 2021 року, саме тоді набрав чинності відповідний закон, що регулює поріг штрафів та пені.

Штрафи й пеня для кредитів більше 1 мінімальної зарплати не можуть бути більше половини суми мікрозайму.

Потрібно пам’ятати, що ці обмеження не мають дії на інші платежі, що підлягають сплаті згідно договору і підлягають сплаті.

Мікрокредити та воєнний стан

Після введення в Україні у лютому 2022 року воєнного стану, для багатьох мікрокредитування стало певним спасінням у важких обставинах, які могли скластися через повномасштабну збройну агресію. Тож деякі фінансові установи ввели кредитні канікули (тимчасова відстрочка платежів по кредитам). Такі кредитні канікули не є обов’язковими для всіх установ, а лише рекомендацією. Тож при оформлені договору позики варто поцікавитися чиє такі канікули в установі, де буде взята мікропозика.

Штраф, пеня та інші платежі, що передбачені договором до сплати і які нараховані, лише з початку введення дії воєнного стану, за прострочення за відповідною угодою, мають бути списанні. Проте це не звільняє клієнта від погашення самого мікрокредиту, а лише відтерміновує до закінчення дії воєнного стану, за умови якщо таке відесено до форс-мажору.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити