Що таке NFT-токени і чому вони набирають популярність?

Головна > Війна > Що таке NFT-токени і чому вони набирають...
Author

Ольга Фединчік

04.03.2021, 16:31
Shares

3

Views

1 275

Що таке NFT-токени і чому вони набирають популярність?
null

За останній місяць інтерес до невзаємозамінними токені (NFT) значно виріс, в одному тільки лютому обсяг торгів їм склав $340 млн, що більше, ніж обсяг торгів за весь 2020 рік. На цьому тлі американський рок-гурт Kings of Leon запланувала випуск восьмого студійного альбому «When You See Yourself» у вигляді NFT, повідомляє Rolling Stone.

У NFT-токен була конвертована і спалена робота художника Бенксі «Morons (White)», яку блокчейн-компанія Injective Protocol купила у галереї Taglialatella Gallery в Нью-Йорку за $95 тис. Після спалення принта блокчейн-компанія створила невзаімозаменямий токен, прив'язаний до «цифровому образу предмета мистецтва». Це перший відомий випадок перетворення фізично існуючого твору мистецтва в віртуальний актив, заявив представник Injective Protocol Мірза Уддін. Створений токен планують продати на аукціоні за криптовалюту.

Що таке NFT

Кожен запис в блокчейне називається токеном. Однак у відкритому блокчейні всі токени рівні один одному і взаємозамінні. Це означає, що один токен можна замінити іншим таким же токеном і нічого не зміниться. Але технологія Non Fungible Token (NFT) працює по-іншому. Кожен невзаємозамінними токен є унікальним і його не можна підробити, розділити або непомітно замінити. Така організація ідеально підходить для того, щоб закріпити свої права на будь-який унікальний об'єкт, будь то твір мистецтва в єдиному екземплярі, предмет в комп'ютерній грі або навіть нерухомість.

Технологія NFT була створена в 2017 році на основі смарт-контрактів Ethereum. За інформацією аналітичного сервісу Nonfungible, за час існування NFT було продано 5,35 млн токенів.

Де використовують NFT

У лютому невзаємозамінні токени активно впроваджувалися в сферу мистецтва. Наприклад, діджей 3LAU став першим музикантом, який токенізував власний альбом і продав його обмеженим тиражем. На цьому йому вдалося заробити $11,6 млн. Аналогічно вчинила співачка Граймс, відома як мати дитини Ілона Маска (народився в травні минулого року). Вона продала 400 NFT-токенів, які були прив'язані до чотирьох малюнків, створених особисто єю і її братом. Всього за 20 хвилин продаж токенів принесла Граймс $5,8 млн.

Також невзаємозамінні токени використовують в ігровій індустрії для підтвердження володіння віртуальними активами, при реєстрації доменних імен, а також в сфері нерухомості.

Як почати працювати з NFT

Художники, які бажають токенізувати свою роботу, можуть зробити це на майданчиках Rarible або OpenSea. Там же можна купити свій перший токен, прив'язаний до роботи іншого автора. Примітно, що OpenSea створює NFT-токен тільки тоді, коли на нього вже знайшовся покупець. Це позбавляє автора від додаткових витрат у вигляді комісії в мережі Ethereum. Rarible ж створює NFT-токен відразу при завантаженні роботи і стягує комісію з її автора.

Перспективи невзаємозамінних токенів

NFT можуть зробити революцію в сфері контролю авторських прав, вважає CEO Xena Financial Systems Антон Кравченко. На його думку, за допомогою токенів радіостанції стане простіше отримувати права на трансляцію музичних треків, а стрімінговим сервісів - купувати права на показ фільмів і серіалів.

«Зараз ринок прав на покази і на мовлення не дуже ефективний, є якесь «тертя», витрати при передачі прав, перепродаж найчастіше взагалі неможливий. Все це можна змінити за допомогою NFT, але на розвиток може знадобитися близько 10 років», - зазначив Кравченко.

Операції з токенами очевидно дешевші, простіші і швидші, ніж операції з реальними об'єктами, за якими вони прив'язані, підкреслив керівник Фінтех-компанії Exantech Денис Восквіцов. За його словами, майданчики зі створення і продажу NFT-токенів тільки почали розвиватися.

2021 рік стане потужним проривом для нового тренда, вважає директор Binance в Росії і СНД Гліб Костарєв. Він нагадав про припущення аналітика Messari Research Мейсона Ністрома, що в поточному році ринкова капіталізація NFT може збільшитися в 3-4 рази в порівнянні з 2020 роком.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити