Що таке медичний спирт?

Головна > Банки > Що таке медичний спирт?
Author

Марія Куренко

26.10.2022, 18:36
Shares

2

Views

1 015

Що таке медичний спирт?
null

Етиловий спирт (етанол) широко використовується у харчовій індустрії, промисловості та медицині.

Добре відомо, що існує багато сортів етилену. Треба відзначити, що хімічна формула цього спирту залишається незмінною у кожному з варіантів. Це С2Н5ОН (у західній літературі можна побачити скорочений варіант написання – EtOH).

У чому ж різниця? Чим медичний спирт відрізняється від харчового чи технічного?

Відповіді на ці запитання ви зможете знайти у цій статті.

Від чого залежить якість спирту?

Для того, щоби отримати спирт, треба взяти певну кількість сировини, що містить цукор (чи клітковину) та запустити процес бродіння. Отриманий продукт фактично буде брагою, тобто, буде мати досить невеликі показники міцності та багато домішок. Серед цих домішок можуть бути навіть шкідливі для здоров’я речовини, такі, як метиловий спирт, сивушні олії, деякі кислоти.

Значною мірою зміст домішок залежить від використованої сировини. Так, відомо, що спирт отриманий з картоплі може містити значну кількість метанолу.

Для отримання найбільш якісних харчових спиртів використовують найкраще пшеничне зерно, та спеціально виведені штами дріжджів.

Для того, щоби відділити спирт від домішок та підняти його міцність в наш час у промислових умовах використовується технологія ректифікації.

Брагу нагрівають, спирт випаровується та починає підніматися догори по ректифікаційній колонці. На певній висоті пари спирту остивають та конденсуються у рідкий спирт. Домішки мають різну температуру кипіння та конденсації, тому збираються на інших рівнях колони.

Від того, наскільки точно та правильно налагоджений процес ректифікації залежить і чистота отриманого спирту.

Після ректифікації отриманий спирт додатково фільтрують. Технологічний рівень та тривалість фільтрації також впливають на якість отриманого спирту.

Як бачимо, насправді, у виробництві спирту є дуже багато факторів, що впливають на показники отриманого продукту. Звісною мірою, результат залежить і від поставленої перед виробником цілі та його бюджетів.

Таким чином, за похідною сировиною та рівнем виробництва, різні сорти етилового спирту можуть значно відрізнятися.

Звісно, технічний спирт не мусить піддаватися такій же ретельній фільтрації, як і харчовий. Вимоги для спиртів різного призначення також дуже різні.

Які вимоги висувають до медичного спирту?

Медичний спирт виробляють з тієї ж сировини, що й більшість стандартних харчових спиртів. Звісно, для його виробництва не використовується елітна сировина, як для харчового спирту сорту “Пшенична сльоза”. Але й з деревини та нафтопродуктів його не виробляють.

Тому, за якістю медичний спирт багато у чому можна порівнювати з харчовим.

За кількома відмінностями. По перше, медичний спирт не піддають такій ретельній фільтрації, як якісні харчові. Він призначений здебільшого для зовнішнього використання (та виробництва ліків). Тому його харчові властивості можуть бути гіршими за властивості харчових спиртів.

Але, медичний спирт проходить куди більш уважний контроль якості та доволі складну та дорогу процедуру сертифікації. Тому відверту підробку низької якості при купівлі саме медичного спирту отримати менш ймовірно.

Так як для медичних потреб 96% спирт частіш за все не потрібний, часто можно зустріти медичний спирт, розведений до концентрації у 90, 70 чи навіть 40%.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити