Що таке курс валют і як він формується?

Головна > Банки > Що таке курс валют і як він формується?
Author

Назар Лазебний

18.08.2022, 12:59
Shares

0

Views

998

Що таке курс валют і як він формується?
null

Для початку треба розуміти, що у терміну валюта є кілька значень звернемо увагу на два з них:

  • національна валюта - це грошова одиниця у фінансовій системі певної країни:
  • іноземна валюта - це всі види інших валют, окрім валюти певної країни, наприклад для України іноземною валютою будуть всі існуючі у світі валюти окрім національної валюти гривня.

Визначення терміну валютний курс

Згідно економічному визначенню гроші є товаром, точніше особливим видом товару, який слугує мірою вартості інших товарів. Відповідно у кожної валюти, як у товара, повинна бути вартість.

Такою вартістю для валюти є валютний курс. З чого логічно випливає, що валютний курс - це вартість грошової одиниці певної країни виражена в грошових одиницях інших країн. Наприклад валютний курс визначає скільки гривень вартує долар, євро чи грошова одиниця іншої країни. Валютний курс не є сталою величиною він змінюється і за його коливаннями ми маємо можливість слідкувати https://obmenka24.kiev.ua/ щодня.

Що впливає на коливання валютного курсу та як він формується?

За коливаннями курсу ми можемо стежити відвідуючи банки чи обмінні пункти для купівлі, продажу чи обміну валюти для своїх особистих цілей. На формування курсу валют впливають багато чинників, але основними є попит та пропозиція стосовно певної валюти, тобто є ті хто валюту продає і ті, хто її покупає.

Продавці валюти:

  1. експортери товарів та послуг, які продають їх за валюту за кордоном, яку потім продають і купують національну валюту для певних розрахунків у країні;
  2. іноземні інвестори, які також мають продати свою валюту, щоб купити національну для ведення бізнесу у країні;
  3. іноземні кредитори, які надають країні позики для певних проектів для втілення яких іноземну валюту потрібно обміняти на національну;
  4. жителі країни,які виїжджають за кордон на заробітки, тощо.

Щоб продати іноземну валюту наприклад, євро та купити націоналну, наприклад, гривню потрібно знати курс https://obmenka24.kiev.ua/eur-uah, щоб зробити це на вигідних умовах.

Покупці валюти:

  1. жителі країни, які їдуть за кордон з різними цілями (туризм, навчання, лікування та інше) потребують валюти на свої потреби за кордоном;
  2. імпортери також потребують валюти, щоб закупити товар за кордоном та привезти йогов країну;
  3. іноземні інвестори також виводять валюту за кордон;
  4. Нацбанк також скуповує валюту для того, щоб стабілізувати національний золотоволютний резерв.

Слід зазначити, що курс може бути:

  • фіксованим - тобто таким, який регулюється державою і підтримується на певному рівні;
  • керованим плаваючим - тобто практично вільний, регульований попитом та пропозицією.

Реальний курс ключових валют (долар, євро) визначається на міжбанківських торгах, інші вираховуються із застосуванням крос-курсу (через третю валюту). Взнати курс фунтів стерлінгів до гривні https://obmenka24.kiev.ua/gbp-uah можна щодня за телефоном наведеним на сайті.

Після проведення міжбанківських торгів Нацбанк встановлює офіційні курси валют, які діють на протязі доби. На основі яких комерційні банки встановлюють вже свої для продажу та купівлі валюти та які зазвичай відрізняються від офіційного.

Коли відбувається коливання курсу на тлі якихось подій, Нацбанк може проводити на торгах валютні інтервенції (купувати або продавати валюту на внутрішньому ринку), з метою стабілізації нацвалюти та збереження економічної стабільність у країні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити