Шкода нанесена майну підприємств: чи є надія на відшкодування?

Головна > Банки > Шкода нанесена майну підприємств: чи є н...
Author

Назар Лазебний

06.04.2022, 20:54
Shares

0

Views

590

Шкода нанесена майну підприємств: чи є надія на відшкодування?

news.dtkt.ua

Протягом місяця війни росийськими військами повнистю знищено чи виведено з ладу майже три десятки великих чи навіть містоутворюючих підприємств.

За повідомленням Kyiv School of Economics з початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 4431 житловий будинок, 92 заводів / підприємств, 378 закладів освіти, 138 закладів охорони здоров’я, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 ТЕС / ГЕС тощо. Сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на 24 березня досягла $63 млрд або 1,8 трлн гривень.

Ми вже писали про механізм відшкодування шкоди, завданої житлу громадян тут

Враховуючи масштаби руйнувань, бізнес очікує від держави механізму відшкодування збитків, завданих під час ведення бойових дій на територіі України.

Наразі законодавчо закриплений механізм відсутній. В той же час, перші кроки в цій сфері вже зроблено.

По-перше, 20 березня 2022 року український уряд затвердив Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» від 20.03.2022 №326. Цей Порядок встановлює процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації за окремими напрямками.

Одним із таких напрямків є економічні втрати підприємств - тобто втрати підприємств усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна, а також упущену вигоду від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Оцінюючи такі втрати будуть втраховуватисть зокрема, але не виключно, такі показники (Порядком передбачено, що показники можуть конкретизуватись Методикою оцінки, яку ще налжить спільно розробити в майбутньому Мінекономіки та ФДМУ, за погодженням з Мінреінтеграції):

  • вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна підприємств;
  • упущена вигода підприємств;
  • втрати підприємств від неоплачених товарів, робіт та послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Порядком визначено, що відповідальними за проведення заходів з оцінки шкоди, завданої приватним підприємствам є державні адміністраціі, на території яких знаходяться відповідні підприємства.

По-друге, Уряд повідомив про створення цільових фондів кошти яких будуть використані, зокрема, на відбудову знищеної інфраструктури та трансформацію економіки, відновлення роботи малого та середнього бізнесу: Фонд відновлення та трансформації економіки та Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури. Щоправда поки відсутня детальна інформація про роботу цих фондів чи механізми за допомогою яких кошти фондів спрямовуватимуться на відновлення виробничих потужностей підприємств, які постаждали внаслідок збройної агресії рф.

Тож, держава почала роботу в напрямку забезпечення відшкодування шкоди, завданої майну приватних підприємств.

Однак, і бізнесу потрібно активно долучитись.

Найперше, що радять зробити юристи - зібрати якомога більше доказів за двома напрямками:

1. про саме майно, яке зазнало пошкоджень;

2 про обставини та/або осіб, внаслідок дій який було завдано шкоди майну підприємства.

Ми сподіваємось, що нижченаведений алгоритм дій ніколи не знадобиться ваший компанії, однак буди підготовленим всеж з огляду на обставини потрібно бути.

Зверніться до компетентних органів.

Одразу, після того, як Вам стало відомо про завдання шкоди майну підприємства потрібно звернутись до правоохоронних органів з заявою про злочин та до ДСНС про ліквідацію наслідків: гасіння пожеж, розбір завалів, порятунок людей тощо.

За результатами звернення до вказаних органів у Вас має з’явитись два документи: Витяг з ЄРДР про реєстрацію заяви про злочин та Акт, складений разом з представниками ДСНС про руйнування.

Зафіксуйте стан майна після пошкоджень.

  • Якщо це не безпечно, зробіть фото та відеофіксацію наслідків.
  • Знімаючи фото та відео потурбуйтесь, про збереження мета данних файлів, які зберігають в тому числі інформацію про точні дату та час здійснення фіксації, а також про геолокацію (якщо подібній дозвіл надано). Пам’ятайте, що при пересіланні файлів мета данні можуть не зберегтись.
  • Окрім того, закликаємо Вас не публікувати відзняті матеріали одразу після події, оскільки таки дії переслідуються кримінальним кодексом та можуть допомогти ворожим військам у корігуванні вогю.
  • Знімати пошкоджене майно необхідно таким чином, щоб його можна було легко ідентифікувати (серійні, заводські, інвентарні номери, розміщення об’єкту на місцевості, його розмір по відношенню до інших об’єктив тощо) та щоб можна було оцінити масштаб пошкоджень.
  • • Складіть Акт обстеження стану майна. Такий акт складається комісійно. Зафіксуйте в ньому: час та місце складання, присутніх осіб (ПІБ, посаду), найменування, адреса та код підприємства майно якого зазнало пошкоджень, опишіть детально характер, ступінь та суть пошкоджень.

Зберіть інформацію про подію.

  • Прибувши на місце події спробуйте знайти очевидців та попросіть їх надати усні чи письмові свідчення. Усні свідчення зафіксуйте на камеру (не забудьте отримати згоду особи на відеозйомку); письмові запишіть зі слів особи та попросіть її підписати. Надалі її письмові свідчення бажано посвідчити нотаріально. Не забувайте про проведення ідентификациї особи свідка: ПІБ, дата народження, місце реєстрації та/або фактичного проживання.
  • Спробуйте розшукати очевидців через соціальні мережі. Попросіть контактувати з представником підприємства усіх, хто має будь-яку інформацію про обставини пошкодження чи знищення майна підприємства.
  • Продивіться сюжети у ЗМІ, у яких може йтись про руйнування. Збережіть посилання та на такі сюдети та самі сюжети.

Повідомте про пошкоджене майно на офіційні ресурси, які збирають інформацію щодо цього:

- warcrimes.gov.ua створено Офісом Генерального прокурора з українськими та міжнародними партнерами для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні;

- damaged.in.ua (проект KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки створений з метою створення найповнішого переліку усього, що зруйновано у війні, яку РФ розв'язала проти України).

Наостанок, нагадаємо про необхідність вже сьогодні привести в порядок документи на майно та забезпечити їх збереження. Хоча наразі невідомо як виглядатиме механізм відшкодування збитків, завданих внаслідок воєнних дій, однак очевидно, для підтвердження права власності на майно вам знадобляться правовстанволюючі документи (договори купівлі-продажу, поставки, дарування, відоцтва про реєстрацію права власності та ін.), для підствердження характеристик майна (технічні паспорти, спецификації, фото та відео майна до пошкоджень тощо).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Міжнародне

Словацька поліція висунула обвинувачення нападнику на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо

Якщо його визнають винним, йому може загрожувати довічне ув'язнення.

16.05.2024 - 16:11

Arrow
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow

Вас це може зацікавити