СБУ заблокувала канал контрабанди бурштину до країн Близького Сходу та Східної Азії

Головна > Банки > СБУ заблокувала канал контрабанди буршти...
Author

Олександр Талов

02.06.2021, 11:56
Shares

2

Views

435

СБУ заблокувала канал контрабанди бурштину до країн Близького Сходу та Східної Азії

ssu.gov.ua

Служба Безпеки України спільно з ГСУ Нацполіції, провела широкомасштабну спецоперацію, у ході якої припинили діяльність злочинної організації учасники якої незаконно видобували і скуповували бурштин великих фракцій. До угруповання входили громадяни України та іноземці.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Сонячний камінь ділки регулярно протиправно переправляли через державний кордон України до країн Близького Сходу та Східної Азії.

Оперативники спецслужби встановили, що бурштин великих фракцій, так званий "пейзаж", учасники угрупування купували у незаконних старателів і мешканців північних районів Рівненщини. Товар переправляли літаками у багажі кур’єрів, приховуючи його від митного контролю, а також використовуючи підроблені документи ліцензованих надрокористувачів.

Фото: Пресцентр СБУ/ssu.gov.ua

Клієнтів знаходили через закриті профілі у соціальних мережах, а також проводили онлайн аукціони. У своїй діяльності угрупування використовувало спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого відбувався підбір замовників, а також відображався маршрут руху бурштину до закордонного клієнта. ПЗ також "підтримувало" фінансову звітність щодо протиправних транзакцій.

Правоохоронці провели 67 обшуків у Рівненській, Київській областях та столиці за адресами проживання учасників угруповання і місцях зберігання незаконно добутого бурштину.

Фото: Пресцентр СБУ/ssu.gov.ua

Під час обшуків виявлено і вилучено понад 1 тонну бурштину сирцю, майже 500 кг бурштину "пейзаж" та ювелірних виробів, обладнання для кустарної обробки каміння та незаконного видобутку бурштину, 130 тисяч доларів та 30 тисяч євро, отриманих від незаконної реалізації бурштину, мобільні термінали із встановленим програмним забезпеченням, які використовувались для реалізації "елітного бурштину", чорнові записи щодо обсягів незаконного бізнесу і клієнтів.

Фото: Пресцентр СБУ/ssu.gov.ua

За результатами слідчих дій 4 учасникам угруповання, у тому числі одному із організаторів, повідомлено про підозри за ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 240-1, ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України.

Наразі тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до організації та підтримки нелегального бізнесу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити