Саміт миру у Швейцарії став подією з приголомшливим успіхом- Салліван 

Головна > Політика > Саміт миру у Швейцарії став подією з при...
Author

Марія Куренко

17.06.2024, 09:13
Shares

3

Views

193

Офіс президента України

Глобальний саміт миру, який відбувся 15-16 червня у Швейцарії, ставподією з приголомшливим успіхом.

Про це на заключному пленарному засіданні Саміту заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє Голос Америки.

"Цей саміт визначив основний характер, основний фундамент того, як виглядає справедливий мир. І це принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, принципи міжнародного права, поняття суверенітету та територіальної цілісності, а також основне положення про те, що жодній нації не можна дозволяти завойовувати іншу націю силою. Крапка", - сказав Салліван.

Він наголосив, що саміт створив платформу,на якій Україна може стояти, рухаючись вперед, щоб вести переговори з позиції впевненості, щоб забезпечити свій суверенітет і територіальну цілісність і забезпечити справедливий мир, на який заслуговує народ України.

"Робочі групи сьогодні дали поштовх до практичних кроків, які всі ми повинні вжити разом щодо продовольчої безпеки, ядерної безпеки та, звичайно, повернення викрадених дітей, а жахливий акт викрадення цих дітей, вилучення їх із їхніх домівок і родин, має бути виправлений, а ці діти повинні бути повернуті", - сказав посадовець.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною. Проте в опублікованому урядом Швейцарії списку країн, що підтримали спільне комюніке Саміту миру, значаться не 80 країн, як було оголошено раніше, а 78, йдеться у повідомленні на сайті швейцарського МЗС. Відсутні раніше заявлені підписи Іраку та Йорданії, про причини наразі не повідомляється.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до "важких компромісів".

Також не підписали комюніке Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати.

У тексті комюніке яке опублікував Офіс президента України йдеться про те, що війна Росії проти України продовжує викликати масштабні руйнування та страждання, а також створювати ризики для багатьох регіонів світу. Учасники саміту нагадують про резолюції Генеральної асамблеї ООН, які засудили російську агресію.

Вони підтверджують свою відданість принципам захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, зокрема України, у міжнародно визнаних кордонах. Учасники саміту окреслили свою згоду щодо кількох аспектів.

По-перше, це необхідність гарантування безпеки у сфері використання ядерної енергії – в тому числі на Запорізькій АЕС, яка має працювати відповідно до вимог МАГАТЕ та під його наглядом.

По-друге, задля підтримки глобальної продовольчої безпеки необхідно гарантувати безпеку торговельного судноплавства в Чорному та Азовському морях. Атаки на торговельні судна та цивільні торгові порти неприйнятні, а продовольча безпека не має використовуватися у військових цілях.

По-третє, всі військовополонені повинні бути звільнені шляхом обміну «всіх на всіх». Усі депортовані чи незаконно переміщені українські діти та дорослі цивільні особи мають повернутися додому.

У комюніке йдеться, що держави і організації, які підписали його, готові в майбутньому робити конкретні зусилля для досягнення зазначених цілей.

Нагадаємо: На швейцарському курорті Бюргеншток 15-16 червня проходив перший Саміт миру. На ньому обговорювалися ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. Результати саміту будуть передані Росії. Участь у Саміті миру в Швейцарії взяли представники 100 країн та установ з усіх частин світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російська армія нарощує темпи наступальних дій

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 110.

25.06.2024 - 18:32

Arrow
Theme

Закон

Нардепу Тищенку повідомлено про підозру за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військового - ДБР

Офіс Генпрокурора повідомляє про погодження клопотання щодо обрання народному депутату запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

25.06.2024 - 13:36

Arrow

Вас це може зацікавити