Румунія збирається придбати молдовський порт на Дунаї, щоб допомогти відбудові України

Головна > Економіка > Румунія збирається придбати молдовський ...
Author

Олександр Талов

28.08.2024, 15:41
Shares

1

Views

608

ceskenoviny.cz

Уряд Румунії має наміри купівлі Міжнародного вільного порту Джурджулешти (PILG) на Дунаї в Молдові, який наразі належить Європейському банку реконструкції та розвитку.

Як повідомляєBalkan Insight, придбання цього вільного порту розглядається як стратегічний крок, який міг би підвищити роль Румунії в економіці регіону та створити центр для післявоєнної відбудови України.

Зазначається, що румунська влада хоче придбати порт через "Administratia Porturilor Maritime" S.A. Constanta, комерційну компанію, що підпорядковується Міністерству транспорту країни.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку з минулого року обговорює купівлю порту в Молдови з метою створення хабу для відбудови України.

Румунія часто висловлювала готовність зробити свій внесок у постконфліктну реконструкцію України через спільний кордон двох держав і розширення двосторонніх відносин за останні роки.

В уряді Молдовиуточнили, що у Джурджулештах діють два об'єкти портової інфраструктури: PILG та державний порт, що належить державі Молдові.

"Про продаж державного порту не йдеться. ЄБРР, власник концесійної компанії PILG, веде переговори з кількома потенційними інвесторами, у тому числі з Румунії, Туреччини, Королівства Нідерландів і Данії", - заявив представник уряду Молдови Даніель Воде.

Нагадаємо: Джурджулешти — село на півдні Молдови, розташоване на лівому березі річки Прут, навпроти міста Галац, важливого порту на Дунаї в Румунії.

Зараз PILG управляється компанією Danube Logistics SRL, яка, у свою чергу, належить ЄБРР. ЄБРР надав позику в розмірі 27,5 мільйонів доларів США та надав інвестиційний пакет для підтримки розвитку інфраструктури молдавсько-грецької акціонерної компанії Terminal SA, яка уклала концесійну угоду з Молдовою на будівництво та експлуатацію порту Джурджулешти.

Але фізичні роботи над ним припинилися наприкінці 1990-х років, і кредит ЄБРР пізніше був класифікований як знецінений. У 2004 році порт був переданий в концесію Azpetrol Group, яка накопичила значні борги. У 2011 році він перейшов у власність Danube Logistics SRL. 7 травня 2021 року ЄБРР придбав 100% капіталу цієї групи.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити