Румунія планує висунути на пост генсека НАТО свого президента Йоханніса 

Головна > Міжнародне > Румунія планує висунути на пост генсека ...
Author

Назар Лазебний

23.02.2024, 10:58
Shares

4

Views

83

Вибори президента Румунії - Клаус Йоханніс лідирує в першому турі » Слово і  Діло
slovoidilo.ua

Румунія хоче висунути свого президента Клауса Йоханніса на пост генерального секретаря НАТО.

Про це пишеBloomberg.

"Румунія повідомила інших членів НАТО про те, що планує висунути свого президента кандидатом на посаду генерального секретаря оборонного альянсу", - йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що цеускладнить спроби інших союзників призначити прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним керівником НАТО. Проте декілька європейських та американських чиновників заявилиBloomberg, що уЙоханніса невеликі шанси отримати найвищу посаду НАТО. Деякі з них називають заяву Румунії спробою затягнути процес, перш ніж Рютте зрештою стане генсеком.

При цьому чиновники у США зазначають,що президент Джо Байден високо оцінює обох кандидатів, але США вже віддали перевагу Рютте.

"Сполучені Штати чітко дали зрозуміти нашим союзникам по НАТО, що ми вважаємо, що пан Рютте був би чудовим генеральним секретарем НАТО", — заявив речник Білого дому Джон Кірбі журналістам у четвер, через кілька годин після того, як Великобританія схвалила кандидатуру Рютте на пост Генсека альянсу.

Водночас посольство Німеччини у Вашингтоні заявило в соцмережі, що канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримує Рютте, посилаючись на його "величезний досвід уполітиці безпеки та глибокі дипломатичні здібності".

Слід зазначити, що прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас і Кріш'яніс Карінс з Латвії раніше висловлювали зацікавленість у цій ролі, але їхні країни зрештою відмовилися висунути їх кандидатами.

Країни НАТО намагаються домовитися про наступника чинного генсека Єнса Столтенберга до моменту зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі на початку квітня з нагоди 75-річчя Альянсу.

Нагадаємо: Як повідомляли ЗМІ, президент Румунії Клаус Йоханніс також може бути потенційним кандидатом замість Шарля Мішеля на посаді президента Європейської ради.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow
Theme

Війна

Кабмін затвердив порядок утримання фортифікаційних споруд

Від початку року Уряд виділив 38 млрд грн на будівництво оборонних рубежів.

07.05.2024 - 14:30

Arrow

Вас це може зацікавити