Розслідування CNN відкидає версію Кремля щодо теракту в Оленівці з використанням Україною HIMARS

Головна > Економіка > Розслідування CNN відкидає версію Кремля...
Author

Ольга Фединчік

11.08.2022, 17:06
Shares

2

Views

845

Розслідування CNN відкидає версію Кремля щодо теракту в Оленівці з використанням Україною HIMARS

REUTERS

Імовірність того, що американська ракета HIMARS підірвала будівлю в Оленівці, де утримувалися увʼязнені, практично виключена.

Про це йдеться в розслідуванні CNN, інформує Інфокурс.

"Вранці 29 липня, всього за кілька годин після того, як понад 50 українських військовополонених було вбито в слідчому ізоляторі в Донецькій області, російський репортер на місці події продемонстрував залишки американської ракети HIMARS. Це був початок повномасштабного наступу російських ЗМІ з повідомленням настільки ж цинічним, як і жорстоким. Україна, за московською версією подій, вбила власних солдатів ударом з HIMARS, тому що не хотіла, щоб вони зізналися у військових злочинах і щоб відбити бажання інших здаватися", - зазначає видання.

Розслідування CNN, яке засноване на аналізі відео та фотографій з місця події, супутникових знімків до і після нападу та роботі криміналістів і експертів зі зброї, свідчить про те, що російська версія стосовно обстрілу СІЗО в Оленівці ракетою HIMARS, швидше за все, є вигадкою.

Більшість ознак вказують на інтенсивну пожежу, і, за словами кількох свідків, не було звуку ракети, що наближається.

Декілька експертів зі зброї повідомили CNN, що зображення та відео з Оленівки несумісні з атакою HIMARS. Зокрема, експерт зі зброї Кріс Кобб-Сміт каже, що будівля із тонкими стінами та металевим дахом не встояла б після удару HIMARS.

"На цих відео ніде немає вирви, ліжка не рухалися, стовпи не пошкоджені, але видно масивні пошкодження від вогню. Якби це була керована реактивна система залпового вогню, ви побачили б вирви, розбиті стелі та стіни, підірвані тіла", – сказав Кобб-Сміт.

Офіційні особи США також відкинули версію використання HIMARS. Один чиновник сказав CNN: "Це безперечно був не HIMARS".

Інший західний чиновник зауважив, що "нашим експертам із вибухових речовин зрозуміло, що це не був вибух ззовні. Набагато ймовірніше, що він був займистим і зсередини локації".

"З точки зору судово-медичного експерта здається, що щось вибухнуло поряд із людьми, які найбільше обгоріли, внаслідок чого сталася детонація, внаслідок якої виникла пожежа", – зазначив німецький патологоанатом Бенджамін Ондрушка.

Багато аналітиків також заявили CNN, що для України не було сенсу використовувати ракету HIMARS, якщо б вона хотіла вразити будівлю. Адже вона знаходиться приблизно за 15 км від лінії фронту, а – дорога зброя, яка використовується для далекого прицілювання.

Офіційний представник НАТО сказав CNN, що HIMARS не призначений для ближнього наведення, а українці мають іншу зброю для таких коротких дистанцій.

Нагадаємо: Понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію з заблокованого загарбниками меткомбінату "Азовсталь". Українські військові потрапили у в’язниці росії та "днр". Тривають перемовини про їх звільнення.

У ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 53 полонених, ще 75 були поранені. Внаслідок вибуху в Оленівці у ніч проти 29 липня російські охоронці не постраждали. Представник ОРДО заявив, що "постраждали лише ув’язнені".

Одразу після вибуху Кремль заявив, що по будівлі з військовополоненими вдарила реактивна система залпового вогню HIMARS. На виправдання цієї версії російські державні ЗМІ показали відео з обгорілою будівлею з діркою у даху, розчавленими двоярусними ліжками та обвугленими тілами.

Три волонтери, які провели в полоні в Оленівці більше 100 днів, розповіли The Washington Post, що будівля, в якій загинули українські солдати, розташована в окремій частині тюремного комплексу. Раніше її не використовували для утримання ув’язнених.

У Генеральному штабі ЗСУ заявили, що росія знищує сліди тортур над українськими полоненими, обстрілявши табір в Оленівці, ворог продовжує свої пропагандистські методи ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних Сил України в обстрілах цивільної інфраструктури та населення, приховуючи цим власні підступні дії.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка.

Міжнародний комітет Червоного Хреста дав пояснення, в яких зазначено, що він не гарантував безпеку захисників "Азовсталі", які потрапили в російський полон та саме сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків військових дій.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Російські війська атакували енергетичний об’єкт на сході, у двох регіонах подовжують діяти графіки відключень 

Аварійна допомога на запит українського оператора системи передачі із сусідніх країн минулої доби не залучалася.

29.04.2024 - 12:00

Arrow
Theme

Столиця

У столиці терміново евакуюють дві лікарні через загрозу імовірного російського удару

Влада столиці зараз робить усе можливе, аби перевезти пацієнтів та медиків в інші медзаклади столиці

26.04.2024 - 17:06

Arrow

Вас це може зацікавити