росія веде підготовку диверсій проти енергоінфраструктури в Північному морі

Головна > Війна > росія веде підготовку диверсій проти ен...
Author

Марія Куренко

20.02.2023, 19:03
Shares

3

Views

447

росія  веде підготовку диверсій проти енергоінфраструктури в Північному морі

reuters.com

Розвідка Нідерландів каже про ймовірні спроби Росії саботувати її енергетичну інфраструктуру в Північному морі та наказала операторам бути напоготові.

Про це пише Financial Times, Інформує Інфокурс.

Як повідомляє видання, спецслужби помітили, як рф намагалася отримати розвіддані – російське судно було виявлено на морській вітряній електростанції.

Зазначається, що росія ініціювала "діяльність, що вказує на шпигунство, а також підготовку операцій з пошкодження та саботажу" підводних кабелів, вітряних електростанцій і газопроводів у Північному морі, йдеться у звіті, опублікованому підрозділом військової розвідки Нідерландів (MIVD).

Голова MIVD Ян Свілленс заявив, що в останні місяці було виявлено російське судно, яке намагалося зібрати дані про енергетичну інфраструктуру в Північному морі, але це "не увінчалося успіхом, оскільки його супроводжували нідерландські військово-морські сили та берегова охорона".

У звіті міститься попередження операторам морської інфраструктури про те, що їм слід посилити заходи безпеки та стійкості у світлі недавніх подій. У ньому також описувалися спроби Москви перетворити постачання енергії блоку на зброю.

У свою чергу Reuters пише, що росія складає мапу того, як функціонують вітряні парки у Північному морі.

"В останні місяці ми бачили, як російські субʼєкти намагалися зʼясувати, як працює енергетична система у Північному морі. Їх дуже цікавить, як вони можуть саботувати енергетичну інфраструктуру", – цитує Свілленса Reuters.

Зазначається, що "росія таємно складає карту цієї інфраструктури і робить дії, що свідчать про підготовку до підриву та саботажу".

Нагадаємо: Минулої осені Норвегія підвищила рівень бойової готовності своїх збройних сил після ймовірного саботажу у вересні на газопроводах "Північний потік – 1" та "Північний потік – 2", якими російський газ може надходити до Європи. Осло посилило військове спостереження за Північним морем і влаштувало демонстрацію військової сили, запустивши винищувачі F-35 над своїми нафтогазовими платформами після повідомлень про появу поблизу невідомих дронів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити