росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут в обхід санкцій

Головна > Закон > росія та Іран будують новий трансконтине...
Author

Назар Лазебний

21.12.2022, 14:57
Shares

1

Views

674

росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут в обхід санкцій

Корабель проходить через ворота Волго-Донського судноплавного каналу. Володимир Заплетін/Alamy

Країни інвестують понад 20 мільярдів доларів, щоб полегшити перевезення вантажів водними шляхами та залізницею.

Про це пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Новий трансконтинентальний торговий шлях, що простягається від східного краю Європи до Індійського океану, 3000-кілометровий (1860 миль) прохід, який знаходиться поза межами досяжності будь-якого іноземного втручання.

росія та Іран, які опинилися під величезним тиском санкцій, плідно співпрацюють і дивляться на схід. Мета створення маршруту полягає в тому, щоб захистити комерційні звʼязки від втручання Заходу і налагодити нові звʼязки з економіками Азії, що швидко зростають.

"Йдеться про створення стійких до санкцій ланцюжків постачань на всьому шляху", – зазначає експерт із санкцій та зовнішньої політики росії в лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень Марія Шагіна.

Торговий коридор, що в процесі роботи, дасть змогу росії та Ірану скоротити існуючі маршрути на тисячі кілометрів. На його північному кінці знаходиться Азовське море, яке обмежується Кримським півостровом, південно-східним узбережжям України, включно з окупованим росією портом Маріуполь, і гирлом річки Дон. Звідти річкові, морські та залізничні мережі простягаються до іранських вузлів на Каспійському морі та зрештою до Індійського океану.


За оцінками Шагіної, росія та Іран інвестують до 25 млрд доларів у внутрішній торговий коридор, допомагаючи полегшити потік товарів, який Захід хоче зупинити. Це турбує США та їхніх союзників, оскільки вони прагнуть заблокувати перекидання іранських безпілотників та інших військових вантажів, які, за їхніми словами, допомагають кремлю у війні в Україні.

"Це та область, за якою ми уважно стежимо, як за цим маршрутом, так і за ірано-російськими звʼязками в цілому. Ми стурбовані будь-якими спробами допомогти росії уникнути санкцій", - зазначає високопосадовець адміністрації Байдена Джеймс ОʼБрайєн.

Крім торгівлі зброєю між країнами, новий транзитний маршрут має вагомі економічні причини. Судна, що пливуть річками Дон і Волга, традиційно торгують енергоносіями та сільськогосподарськими товарами (Іран є третім за величиною імпортером російського зерна), але цей діапазон буде розширюватися. Дві країни оголосили про безліч нових ділових угод щодо товарів, включаючи турбіни, полімери, медичні товари та автомобільні запчастини. росія також постачає ядерне паливо та компоненти для іранського реактора в Бушері.

росії необхідно компенсувати раптовий розрив її комерційних звʼязків з Європою, яка до війни була її найбільшим торговельним партнером, а також знайти обхідні шляхи для санкцій США та Європейського Союзу.

Нагадаємо: Тегеран заперечує постачання безпілотників москві, а росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати росії ракети "земля-земля" на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу рф. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Нещодавно рф відновила атаки на Україну за допомогою дронів, 6 грудня українські війська збили 14 ударних дронів типу Shahed-136, один БпЛА "Орлан-10" та ще два ворожі безпілотники.

13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до росії

У ніч на 19 грудня росія атакувала Україну 34 дронами-камікадзе типу Shahed із нової партії, які поставив Іран. Як зазначив президент Володимир Зеленський, це "шахеди" з нової партії, яку отримала росія від Ірану. 250 штук – стільки всього "шахедів" зараз отримано державою-терористом.

Як повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, Українські військові з початку грудня у повітряному просторі країни збили 67 іранських дронів-камікадзе. За його словами, всього за листопад та грудень росія використала проти України 127 безпілотників Shahed та 300 крилатих ракет. З початку застосування окупантами іранських дронів-камікадзе українські сили ППО збили приблизно 430 таких безпілотників.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити