Росія програла справу ЄС щодо розблокування санкційних 70 мільярдів євро

Головна > Закон > Росія програла справу ЄС щодо розблокува...
Author

Олександр Талов

11.09.2024, 15:39
Shares

4

Views

268

АРМА знайшло активи та об'єкти, що належать особам під санкціями |  РБК-Україна
alarabiya.net

Російському Національному розрахунковому депозитарію (НРД) не вдалося оскаржити в суді Євросоюзу запровадження санкцій в червні 2022 року за його роль у фінансуванні вторгнення РФ в Україну.

Про це пише агенція Bloomberg із посиланням на судове рішення.

Відповідні санкції проти НРД вдарили по російським інвесторам, заблокувавши 70 млрдєвро в європейських депозитаріях.

Російська сторона намагалася довести "неправомірність і необґрунтованість" внесення НРД до санкційних списків ЄС, унаслідок чого ніби то "постраждали російські та іноземні інвестори".

Зазначається, що НРД "не зміг продемонструвати", що Євросоюз "помилився у висновку, що це підприємство було системно важливою фінансовою установою, яка відігравала істотну роль у функціонуванні фінансової системи Росії", йдеться у постанові суду.

Рішення може бути оскаржене у вищій судовій інстанції ЄС – Європейському суді.

Російський депозитарій наразі має близько 70 млрд євро, заморожених у бельгійському кліринговому центрі Euroclear, зазначив один із співрозмовників агенції.

Ці активи наразі не використовуються для отримання несподіваних прибутків, перерахованих як фінансова підтримка Україні , але рішення може прокласти шлях до їх використання та створення додаткових надходжень із запізненням, як це зробив ЄС з активами російського центрального банку, додала особа, яка попросив не називати себе, оскільки справа приватна.

Нагадаємо: НРД потрапив під санкції ЄС у 2022 році, коли блок стверджував, що як головний зберігач російських цінних паперів вона дозволила російському уряду мобілізувати свої ресурси для підтримки військових зусиль.

Санкції проти НРД вдарили по російським інвесторам. Їхні вкладення в іноземні папери – акції західних компаній, єврооблігації російських компаній та інше, що зберігаються в бельгійському та люксембурзькому депозитаріях Euroclear і Clearstream, – виявилися заблокованими, бо в ланцюжку їхнього зберігання та обліку опинилася підсанкційна компанія.

Центробанк РФ оцінював суму заморожених активів на кінець листопада 2022 року у 5,7 трлн руб., з яких понад 20% належали роздрібним інвесторам.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити