росія погрожує збиттям західних комерційних супутників за допомогу Україні

Головна > Закон > росія погрожує збиттям західних комерцій...
Author

Олександр Талов

27.10.2022, 12:22
Shares

1

Views

830

росія погрожує збиттям західних комерційних супутників за допомогу Україні

chas.news

росія заявила, що комерційні супутники США та їх союзників можуть стати "законними цілями" для рф, якщо вони будуть залучені до війни в Україні.

Про це пише Reuters посилаючись на заяву представника мзс рф, інформує Інфокурс.

Костянтин Воронцов, заступник директора департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями мзс рф, заявив ООН, "що Сполучені Штати та їхні союзники намагаються використовувати космос для посилення домінування Заходу" та додав, що використання західних супутників для допомоги українським військовим зусиллям є "надзвичайно небезпечною тенденцією".

"Йдеться про залучення компонентів цивільної космічної інфраструктури, зокрема комерційної, США та їх союзниками до збройних конфліктів", – повідомив Воронцов.

Він вважає, що використання Заходом таких супутників для підтримки України було "провокаційним".

"Квазіцивільна інфраструктура може бути законною метою для удару у відповідь", – каже Воронцов.

У той же час, Воронцов не згадав будь-яких конкретних супутникових компаній, хоча мільярдер Ілон Маск заявив раніше цього місяця, що його компанія SpaceX продовжить фінансувати свій інтернет-сервіс Starlink в Україні.

Слід зазначити, що росія має значний наступальний космічний потенціал - як і Сполучені Штати та Китай. У 2021 році вона здійснила запуск протисупутникової ракети, щоб знищити один із власних супутників.

Нагадаємо: Супутникові інтернет-термінали Starlink, стали життєво необхідним джерелом звʼязку для українських військових, даючи їм змогу боротися і залишатися на звʼязку. Україні було передано близько 20 000 супутників Starlink, за словами Маска "операція коштувала SpaceX 80 млн доларів, і до кінця року перевищить 100 млндоларів".

Проте з кінця лютого інтернет від SpaceX в Україні працював без дотримання юридичних формальностей, підтримуючи роботу критичних енергетичних і телекомунікаційних обʼєктів, закладів охорони здоровʼя та навіть аграріїв, а також повертають до життя деокуповані території.

Як писала CNN, у вересні SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, що більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу в фінансуванні в 120 млн доларівдо кінця 2022-го і 400 млн доларів– у наступному році.

Ілон Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Він додав, що виконує «рекомендації експосла України в Німеччині Мельника – "йти до біса".

Наступного дня Маск у Twitter написав, що компанія попри те що втачає по 20 млн доларів на місяць на обслуговуванні Starlink в Українівсе-таки продовжить фінансування.

"Чорт з ним… попри те, що Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми просто продовжуватимемо фінансувати уряд України безплатно", – написав засновник SpaceX.

У відповідь віцепремʼєр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров подякував мільярдеру.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити