російський Газпром намагався заблокувати прохід українських суден на сербській ділянці Дунаю та вище по ньому

Головна > Війна > російський Газпром намагався заблокувати...
Author

Назар Лазебний

12.08.2022, 14:03
Shares

1

Views

918

російський Газпром намагався заблокувати прохід українських суден на сербській ділянці  Дунаю та вище по ньому

Дмитро Москаленко/facebook.com

російський "Газпром" через сербську компанію NIS Gazprom Neft намагався заблокувати прохід українських суден на Дунаї, компанії вдалося отримати досудове рішення про арешт флоту УДП.

Про це повідомив гендиректор Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко, інформує Інфокурс.

Ініціатором позову і арешту суден виступила місцева компанія NIS Gazprom Neft, яка раніше займалася бункеруванням флоту УДП. Ще до початку вторгнення росії в Україну у пароплавства виникла заборгованість перед постачальником. Тоді компанія розглядала цю заборгованість як поточну та не мала жодних претензій щодо її погашення.

Після російського вторгнення компанія звернулася до УДП з вимогою погасити заборгованість.

"Пароплавство повідомило постачальника, що кошти не можуть бути сплачені у звʼязку з агресією росії та обмежувальними заходами нашого уряду. Адже мажоритарним власником сербської компанії є "Газпром Нефть" та "Газпром", які контролюються країною-агресором", – зазначається у повідомленні гендиректора УДП.

Наприкінці червня одне із суден було затримано у сербському Велико-Градіште. З’ясувалося, що NIS Gazprom Neft вдалося отримати досудове рішення про накладання арешту на флот УДП. Пароплавство не було про це повідомлено у встановлений сербським законодавством спосіб, і підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але і вище по Дунаю.

Наразі юристам вдалося зняти арешт з понад 20 суден УДП, але два залишаються затриманими в портах Сербії, розгляд апеляційної скарги щодо них триває.

"УДП отримала першу юридичну перемогу у Сербії. За нашою апеляційною скаргою знятий незаконний арешт з більш ніж двох десятків суден пароплавства", – зазначив Москаленко.

В УДП кажуть, що наполягатимуть на компенсації від NIS Gazprom Neft за завдані збитки, пов’язані з простоєм флоту, а також ініціювали розслідування умов закупівлі палива у NIS Gazprom Neft за минулого керівництва УДП через ознаки того, що поставка відбувалася за завищеними цінами.

Нагадаємо: За даними Мінагрополітики, у травні на порти на Дунаї припадало 24% експорту, а взагалі через війну вони збільшили у чотири рази кількість вантажовідправлень.

У липні біля дельти Дунаю утворився затор із 130 суден, румунський канал Суліна не справлявся з навантаженням.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити