Російські війська пошкодили лінію живлення на Запорізькій АЕС - Енергоатом

Головна > Енергетика > Російські війська пошкодили лінію живлен...
Author

Ольга Фединчік

23.08.2024, 11:11
Shares

1

Views

83

ЗАЕС без води з Каховського водосховища: чого очікувати? – DW – 13.06.2023

Через російські обстріли знову пошкоджена одна із двох ліній електропередачі, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

"Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська". Якщо буде пошкоджена і ця лінія, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС", - йдеться у повідомленні.

В енергоатомі наголосили, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту".

Нагадаємо: Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. 5 жовтня минулого року Путін своїм "указом" передав окуповану ЗАЕС в управління новоствореної компанії "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС", яка є дочірнім підприємством "Росатома". До 11 вересня 2022 рокустанція виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

У Центрі протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони припустили, що Росія може готувати ядерну провокацію на Запорізькій атомній електростанції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити