Російське "керівництво" ЗАЕС допомагає військовим РФ вивозити зі станції обладнання 

Головна > Енергетика > Російське "керівництво" ЗАЕС допомагає в...
Author

Назар Лазебний

26.06.2024, 14:36
Shares

4

Views

476

Як звільнятимуть ЗАЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи. Розповідає  президент "Енергоатому" - BBC News Україна
Олександер Єрмоченко/REUTERS

Призначений окупантами заступник директора захопленої Запорізької атомної електростанції Едуард Атакіщев допомагає військовим вивозити зі станції незадіяне обладнання.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Як зазначається, за повідомленнями місцевих, відряджений з Ростова Атакіщев відповідає за підписання фіктивних угод щодо передання незатребуваного майна станції на потреби окупантів, а також їхнє розміщення на території.

"Він постійно пересувається в оточенні військових і майже не з’являється в Енергодарі, переважно перебуваючи в Москві. Вся діяльність Атакіщева підпорядкована національному центру управління "оборони" РФ. Це є черговим свідченням того, що росіяни планомірно перетворили ЗАЕС на військовий об’єкт", - зауважив в ЦНС.

Нагадаємо: Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. 5 жовтня минулого року Путін своїм "указом" передав окуповану ЗАЕС в управління новоствореної компанії "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС", яка є дочірнім підприємством "Росатома". До 11 вересня 2022 рокустанція виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

За оцінкою "Енергоатома", вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів перевищує 28 млрд грн, оцінювали в компанії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Зранку війська РФ вдарили по Нікополю дронами-камікадзе, є руйнування

Загиблих і постраждалих немає.

28.06.2024 - 08:26

Arrow
Theme

Бізнес

Все, что Вы хотели бы знать о MacBook Air, но не знали

Если вы ищете мощный, портативный и долгоработающий ноутбук, MacBook Air – это отличный вариант.

27.06.2024 - 13:07

Arrow

Вас це може зацікавити