Російська сторона знову заблокувала роботу зернового коридору

Головна > Бізнес > Російська сторона знову заблокувала робо...
Author

Марія Куренко

08.05.2023, 17:54
Shares

1

Views

636

Російська сторона знову заблокувала роботу зернового коридору

 gettyimages

Росія вкотре заблокувала дію "зернової угоди" відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції.

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У міністерстві зазначили, що такі дії повністю суперечить умовам діючої угоди.

"Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені… Україна категорично не приймає намагання Росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу ініціативу", – сказано у повідомленні.

Деструктивна політика росії унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур СКЦ, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід, додали у відомстві.

Станом на сьогодні, на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені. Експорт української агропродукції зерновим коридором у квітні не дотягнув і до 3 млн тонн.

У міністерстві зазначили, що очікують на позицію партнерів, ООН та Туреччини.

Нагадаємо: 25 квітня 2023 в Спільному Координаційному Центрі у Стамбулі представники росії відмовились погоджувати рух суден до морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках Чорноморської Ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом. Відповідно російська сторона втретє за місяць заблокувала роботу Чорноморської зернової ініціативи.

10 квітня рф в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які прямують до українських портів для формування інспекційного плану.

Через тиждень російська сторона знову заблокувала перевірку суден - 17-18 квітня не було складено інспекційний план і не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини, проте 19 квітня, Україна та Туреччина домовилися поновити інспекцію кораблів, які прибувають під завантаження українським зерном.

Взагалі черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

Всі пункти пропуску на кордоні України з Польщею розблоковано

Переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуватимуться і надалі.

29.04.2024 - 13:41

Arrow
Theme

Бізнес

Еще не пробовали Просекко? Поспешите, оно может исчезнуть с прилавков магазинов 

Белое итальянское просекко — одно из самых популярных игристых вин в мире.

29.04.2024 - 09:25

Arrow

Вас це може зацікавити