рф вирішила законсервувати пошкоджені газопроводи Північного потоку – Reuters

Головна > Культура > рф вирішила законсервувати пошкоджені га...
Author

Марія Куренко

03.03.2023, 18:17
Shares

0

Views

804

рф вирішила законсервувати пошкоджені газопроводи Північного потоку – Reuters

ua.depositphotos.com

Російські підводні газопроводи "Північний потік" буде опечатано та законсервовано, оскільки немає жодних планів щодо їх ремонту чи введення в експлуатацію найближчим часом.

Про це пише Reuters з осиланням джерела, знайомі з цими планами, інформує Інфокурс.

"Північний потік" і "Північний потік – 2", кожен з яких складається з двох ниток , були побудовані російським "Газпромом" для перекачування 110 млрд кубометрів природного газу на рік до Німеччини дном Балтійського моря. У вересні на трьох трубах сталися витоки внаслідок вибухів, одна з труб "Північного потоку – 2" залишилася цілою.

Різке зростання напруженості між Москвою та Заходом через російське вторгнення в Україну на той час уже призвело до зупинки "Північного потоку" і завадило запуску другого газопроводу, який Вашингтон і Київ критикують за посилення залежності Німеччини від Росії.

"Газпром" заявив, що технічно можливо відремонтувати розірвані трубопроводи, але два джерела, знайомі з планами, заявили, що Москва не бачить особливих перспектив поліпшення відносин із Заходом у найближчому майбутньому, достатнього для того, щоб трубопроводи знадобилися.

Одне російське джерело сказало, що Росія вважає проєкт "похованим". Двоє інших заявили, що хоча планів з ремонту розірваних трубопроводів немає, вони принаймні будуть збережені для можливого відновлення роботи в майбутньому.

Швидше за все, це означатиме герметизацію розірваних кінців та нанесення покриття на труби для запобігання подальшій корозії під впливом морської води.

Як писало видання NYT, оператор "Північного потоку" почав оцінку вартості його ремонту, це може коштувати щонайменше 500 млн доларів.

Одне з російських джерел сказало, що якщо морський скраплений природний газ зі США, який Європа використовує для компенсації деяких своїх поставок з Росії, стане набагато дорожчим, Європа може знову бути готова купувати більше у РФ.

Нагадаємо: "Північний потік" простоював з кінця серпня 2022 року, коли його закрили на технічне обслуговування, але так і не відновив роботу, оскільки Росія та Захід сперечалися про обслуговування насосної турбіни в умовах західних санкцій.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити