рф погрожує зупинити Запорізьку АЕС

Головна > Міжнародне > рф погрожує зупинити Запорізьку АЕС
Author

Марія Куренко

18.08.2022, 13:11
Shares

3

Views

573

рф погрожує зупинити Запорізьку АЕС

tsn.ua

російське військове командування погрожує зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції.

Про це пише Українська правда з посиланням на російське пропагандистське агентство "РИА Новости", яке цитує начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рфРФ генерал-лейтенанта Ігоря Кирилова

"Звертаємо вашу увагу, що при продовженні негативного розвитку ситуації, пов'язаної з обстрілами атомної станції Україною, може бути розглянуто питання про виведення до "холодного резерву" 5 та 6 енергоблоків, що призведе до зупинки Запорізької АЕС", - заявив він.

Росія окупувала ЗАЕС ще на перших етапах війни і утримує на її території військову техніку і боєприпаси. Також неодноразово фіксували обстріли здійсненні саме із території ЗАЕС.

Нагадаємо: Н

17 серпня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до Львова, де зустрінеться із президентами України та Туреччини. Під час зустрічі із Зеленським Гутерреш обговорить ситуацію на Запорізькій АЕС, а також пошук політичного рішення для завершення війни із Росією.

Раніше в ООН заявили, що можуть допомогти візиту МАГАТЕ Запоріжжя з Києва, але Росія наполягає, що будь-яка місія, яка проходитиме через Україну, є надто небезпечною.

14 серпня на офіційному сайті Євросоюзу оприлюднена заява, в якій 42 країни світу закликали Росію вивести війська із Запорізької атомної електростанції. Звернення випущено від імені 42 країн: у тому числі всіх країн Євросоюзу, Австралії, Великобританії Грузії, Ісландії, Канади, Ліхтенштейну, Молдови, Нової Зеландії, Норвегії, Північної Македонії, США, Чорногорії, Південної Кореї та Японії.

У тексті Росію закликають вивести збройні сили та весь неуповноважений персонал зі станції, з її найближчих околиць та з усієї України.

США на засіданні Ради Безпеки ООН зазначили, що для безпеки ЗАЕС слід звідти вивести російські війська. Представник РФ при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити