РФ не дозволила опитати в суді курського комбрига щодо справи про збиття літака рейсу МН17

Головна > Економіка > РФ не дозволила опитати в суді курського...
Author

Марія Куренко

08.12.2021, 16:50
Shares

1

Views

378

РФ не дозволила опитати в суді курського комбрига щодо справи про збиття літака рейсу МН17

Нідерланди. Реконструкція літака рейсу MH17

Peter Dejong/Agence France-Presse

Суд у Нідерландах, який розглядає справу про збиття літака рейсу МН17, повідомив, що Росія відповіла відмовою щодо можливості опитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва.

Як повідомляє Укрінформ, в Гаазі, про це під час засідання в судовому комплексі "Схіпхол" сказав головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс.

"Відповідний запит щодо можливості опитати Сергія Мучкаєва знову було направлено 3 листопада. Відповідь надійшла 3 грудня. Російська сторона відмовила у можливості опитати Сергія Мучкаєва… Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що опитування Мучкаєва неможливе, тож на цьому додаткове розслідування завершено", - сказав він.

Суддя додав, що у своїй відповіді РФ зазначила, що згідно з Європейською конвенцією про взаємну допомогу в кримінальних справах, держава має право відмовити в такому опитуванні, якщо це може зашкодити державним інтересам. Росія посилається на те, що Мучкаєву мали ставити питання щодо військової інформації, що могло призвести до розкриття цієї інформації, що у свою чергу може завдати шкоди інтересам РФ, у тому числі йдеться про державну таємницю. На підставі цього РФ відмовила в опитуванні Мучкаєва.

Нагадаємо: У листопаді суд у справі МН17 висловив сподівання щодо можливості до 10 лютого 2022 року опитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва. На допиті Мучкаєва наполягав захист одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова. Проте російська влада постійно ігнорувала попередні запити щодо можливості опитати Мучкаєва.

Нідерландський прокурор Тейс Бергер заявив, що не бачить сенсу наполягати на допиті Мучкаєва, бо РФ не хоче надавати жодної інформації про 53-тю зенітну бригаду. Тож чекати можливості опитати Мучкаєва безглуздо.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, місцем дислокації якої є російський Курськ.

19 травня 2019 року Міжнародна слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених в причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко, який воював на боці ДНР.

9 березня 2020 року в Схіпхол почалися слухання у справі про катастрофу літака рейсу МН17.

7 червня, суд Гааги у справі про катастрофу рейсу MH17 Малазійських авіаліній, збитого в небі над Донбасом 17 липня 2014 року розпочав розгляд справи по суті.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Російські війська атакували енергетичний об’єкт на сході, у двох регіонах подовжують діяти графіки відключень 

Аварійна допомога на запит українського оператора системи передачі із сусідніх країн минулої доби не залучалася.

29.04.2024 - 12:00

Arrow

Вас це може зацікавити