Реформа КСУ - висновки Венеціанської комісії

Головна > Бізнес > Реформа КСУ - висновки Венеціанської ком...
Author

Олександр Талов

23.03.2021, 10:05
Shares

1

Views

1 036

Реформа КСУ - висновки Венеціанської комісії

lider.media

Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо законопроєкту про конституційну процедуру № 4533, а також щодо альтернативного проєкту закону про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України № 4533-1.

Комісія дала позитивну оцінку положень законопроекту № 4533 та висловила свої пропозиції щодо його доопрацювання.

Висновок було опубліковано на сайті Венеціанської комісії.

Як відзначається, законопроєкт № 4533 містить багато прогресивних положень, які суттєво змінюють чинний порядок здійснення конституційних процедур.

Головні новації стосуються подання конституційних скарг, публічності й відкритості конституційного провадження, порядку розподілу справ, доступу до матеріалів справ, дисциплінарної відповідальності суддів та організації внутрішньої діяльності КСУ.

"Ці зміни вітаються", - заявили у Венеціанській комісії.

Водночас, як відзначається у висновках, законопроєкт № 4533 має низку недоліків. Найважливішими серед них експерти комісії, зокрема, називають відсутність положень про нову систему конкурентного відбору суддів КС, яка би включала міжнародну компоненту, що рекомендувалося у попередніх термінових висновках.

Основні рекомендацій Венеціанської комісії з покращення законопроєкту №4533 про конституційну процедуру:

  • конституційна скарга, за якою суд визнав неконституційними законодавчі положення, має відправлятися на розгляд Великої палати лише за умови наявності на це запитів президента або парламенту;
  • щодо порушення дисциплінарних процедур, то повноваження на це повинні бути передані від виконавчої влади до НАЗК;
  • з метою підвищення ефективності дисциплінарної системи відповідні санкції за дисциплінарні проступки мають запроваджуватися простою більшістю суддів;
  • запровадження градації видів дисциплінарних стягнень для суддів КСУ
  • конкурсного відбору суддів КСУ із залученням міжнародних експертів;
  • можливості перегляду рішень КСУ у разі притягнення судді до кримінальної відповідальності, пов'язаної з ухваленням цього рішення.

Нагадаємо: 26 січня 2021 року Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков запросив думку Венеціанської комісії щодо проекту закону про конституційну процедуру № 4533 і альтернативного законопроекту № 4533-1.

Законопроект №4533 зараз перебуває на доопрацюванні в профільному комітеті Ради. Документ відправили на доопрацювання після того, як депутати схвалили його за основу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити