НАБУ повідомило про підозру в розтраті чужого майна на 136 млн грн. ще двом ексчиновникам "Приватбанку"

Головна > Закон > НАБУ повідомило про підозру в розтраті ч...
Author

Назар Лазебний

23.02.2021, 10:45
Shares

1

Views

842

НАБУ повідомило про підозру в розтраті чужого майна на 136 млн грн. ще двом ексчиновникам

Олександр Дубілет

liga.net

Трьох колишніх високопостадовців "Приватбанку" підозрюють в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Підозру вручили колишньому першому заступнику голови правління "Приватбанку", який 22 лютого намагався покинути Україну на приватному літаку в напрямку Відня, ексголові правління банку,  начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно займала посаду першого заступника голови правління пов'язаноЇ з банком юридичної особи.

"Генеральним прокурором погоджено повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям ПАТ КБ "Приватбанк" у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України)", - йдеться в повідомленні.

ОГП не називає прізвищ, однак джерела у правоохоронних органах підтвердили, що мова йде саме про Александра Дубілета. 

За даними слідства, в грудні 2016 року підозрювані усвідомлюючи, що "Приватбанк" найближчим часом буде визнаний неплатоспроможним і перейде під контроль держави, і розуміючи, що в зв'язку з цим з 19 грудня 2016 року фірми втратять контроль над грошовими коштами банку, "підготували і реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови".

Згідно повідомлення, план полягав у протиправному нарахуванні та виплати додаткової винагороди - індексованої комісії в зв'язку з ростом курсу гривні до долара США на користь пов'язаної з банком юридичної особи за наявними депозитними договорами. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами і додатковими угодами до них не передбачалася.

Крім цього, за даними слідства, нарахування та виплата винагороди були заплановані в порушення вимог закону про банки, яким встановлено, що угоди, які здійснюються з пов'язаними з банком особами, не можуть передбачати умов, які не є поточними ринковими умовами.

Для прикриття розтрати грошей ексчиновники підробили документи заднім числом. Таким чином, підозрювані завдали збитки в сумі 136 млн гривень.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, досудове розслідування - детективами Національного антикорупційного бюро України.

Нагадаємо: Як повідомляв раніше ІК, 22 лютого в аеропорту Бориспіль працівники Національного антикорупційного бюро посадили літак c топфігурантом справи Володимиром Яценко, який хотів втекти з України. Його підозрюють у привласненні майна.

2 січня 2020 року суд відкрив провадження за позовами колишніх топменеджерів "Приватбанку" проти держави, які оскаржують націоналізацію. Серед позивачів - є і Володимир Яценко, який володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська вдарили по Одесі трьома ракетами "Іскандер-М"

Внаслідок атаки загинуло троє людей, ще троє поранені.

01.05.2024 - 10:32

Arrow
Theme

Економіка

Мінфін США тимчасово дозволив операції з російськими банками

У листопаді цей дозвіл може бути продовжений.

30.04.2024 - 12:12

Arrow

Вас це може зацікавити