Рада заборонила релігійні організації, повʼязані з Російською провославною церквою

Головна > Закон > Рада заборонила релігійні організації, п...
Author

Олександр Талов

20.08.2024, 14:44
Shares

2

Views

748

РПЦ назвала войну в Украине ''священной'', в украинской церкви  отреагировали | Украинская правда
Глава РПЦ патриарх Кирилл. Getty Images

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, що забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, які пов’язані з Російською православною церквою.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Як зазначили у Центрі стратегічних комунікацій, законопроєкт №8371 "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" має широкий суспільний консенсус, підтриманий Всеукраїнською Радою церков, Вселенським патріархом Варфоломієм, одноголосно схвалений Комітетом гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України.

За законопроєкт в цілому проголосували 265 народних депутатів.

Голосування по фракціям:

  • "Слуга народу" - 173;
  • "Европейська солідарність" - 25;
  • "Батьківщина" - 17";
  • "Платформа за життя та мир" - 1;
  • "За майбутнє" - 9;
  • "Голос" - 18;
  • "Довіра" - 11;
  • "Відновлення України" - 0;
  • позафракційні - 11.

Железняк повідомив, що закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування, "окрім одного пункту, згідно з ним громади УПЦ МП матимуть девʼять місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ".

Закон передбачає положення щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться замежами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з РПЦ, будуть перевірятися відповідною експертною комісією, яку має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення – ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації. Релігійній організації дається два місяці на виконання вимог припису. У разі виявлення порушень діяльність релігійної організаціїможе бути припинена у судовому порядку.

"Від рішення РНБО у грудні 2022 року й указу президента Володимира Зеленського і до рішення парламенту – шлях більш ніж півтора року!», – написала депутатка, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, сьогоднішнім рішенням Ради РПЦ буде заборонена, а також забороняється звʼязок із нею для українських релігійних організацій.

Нагадаємо: Російська православна церква (РПЦ) називає вторгнення РФ в Україну "священною війною" і закликає, аби "вся територія сучасної України має увійти до зони виняткового впливу Росії".

Законопроєкт №8371 розроблений на доручення президента України Володимира Зеленського за підсумками засідання РНБО у грудні 2022 року.

19 січня 2023 рокууряд вніс до Ради законопроєкт про заборону в Україні церков, афілійованих з Росією. Це відбулося задорученням Ради національної безпеки та оборони. У першому читанні документ підтримали 19 жовтня 2023 року.

23 липня 2024-го низка нардепів заблокувала трибуну Ради через відмову ставити законопроєкт на голосування, тоді воно так і не відбулося.

15 серпня предстоятель Православної Церкви України (ПЦУ) Епіфаній закликав предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія до діалогу про єднання.

17 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій підтримку законодавчої ініціативи для "зміцнення духовної незалежності України".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити