Рада ЄС погодила принципи формування бюджету блоку на 2025 рік - передбачено фінансову допомогу Україні

Головна > Політика > Рада ЄС погодила принципи формування бюд...
Author

Ольга Фединчік

12.03.2024, 17:07
Shares

1

Views

874

Рада ЄС затвердила допомогу Україні в обсязі 18 мільярдів євро — Вінницька  обласна військова адміністрація
vin.gov.ua

12 березня, Рада Європейського союзу досягла угоди про свої керівні принципи щодо бюджету ЄС на 2025 рік

Затверджені принципи стануть орієнтиром для Єврокомісії під час підготовки бюджету наступного року, йдеться у повідомленні органу.

У своїх висновках Рада підкреслює, що бюджет ЄС на 2025 рік відіграє ключову роль у розробці та досягненні довгострокових цілей і політичних пріоритетів, погоджених Союзом.

Рада підтверджує, що ЄС як і раніше відданий наданню, разом із партнерами, фінансової допомоги Україні стільки, скільки це буде потрібно, а також підтримки її стійкості та довгострокової реконструкції.

Рада підкреслює важливість того, щоб бюджет на 2025 рік продовжував демонструвати солідарність Союзу з народом України та реагувати на пов’язані з цим кризи.

Рада вважає, що бюджет на 2025 рік має бути реалістичним, відповідати фактичним потребам, забезпечувати розумне складання бюджету та залишати достатні запаси під лімітами багаторічної фінансової рамки (MFF), щоб впоратися з непередбаченими обставинами та вирішити виклики Союзу.

Водночас бюджет на 2025 рік має передбачати достатні ресурси для забезпечення реалізації програм Союзу та дозволити своєчасно виплатити вже взяті зобов’язання в рамках поточної МФР.

Рада закликає Комісію узгодити проект бюджету на 2025 рік із результатами угоди щодо перегляду МФФ на 2021-2027 роки, як зазначено у висновках Європейської Ради від 1 лютого 2024 року (У рамках оновленого довгострокового бюджету ЄС виділяє Україні 50 млрд євро).

У зв’язку з цим Рада наголошує на необхідності того, щоб Комісія визначила перерозподіл, необхідний для фінансування пріоритетів, викладених у перегляді MFF, а також скасування зобов’язань, які знову стають доступними.

Рада закликає Комісію взяти до уваги та відобразити в проекті бюджету на 2025 рік усі спільно узгоджені пріоритети у висновках Європейської Ради від 1 лютого 2024 року.

Нагадаємо: Річний бюджет ЄС визначає всі витрати та доходи Європейського Союзу за один рік. Він передбачає фінансування політики та програм ЄС відповідно до політичних пріоритетів та юридичних зобовʼязань.

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на 50 млрд євро. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility. Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024-2027 роки, включаючи 33 млрд євроу вигляді дешевих кредитів та 17 млрд євро у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити