Рада ухвалила "ресурсний" закон про підвищення низки податків

Головна > Енергетика > Рада ухвалила "ресурсний" закон про підв...
Author

Олександр Талов

30.11.2021, 16:21
Shares

3

Views

984

Рада ухвалила

golos.com.ua

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Законопроект у другому читанні підтримали 255 народних депутатів за необхідних 226 голосів, - повідомляє портал Верховної Ради.

Законом удосконалено положення Податкового кодексу України у частині, що стосується, зокрема, загальних питань адміністрування податків, податків на прибуток підприємств, доходів фізичних осіб, доданої вартості, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування.

Зокпема закон пропонує підвищення ставок низки податків, а також, зокрема, впровадження для е/е з ВДЕ (відновлювана енергетика) акцизу (3,2%), проте без поправки про ренту на руду.

На прохання народного депутата Давида Арахамії, із законопроекту виключено виправлення щодо ставки ренти на руду.

"Прошу не підтримувати поправку 97, оскільки вона пов'язана з формулою нарахування ренти на руду, а нинішні світові ціни не відповідають очікуванням, які були на початковому етапі", – звернувся до депутатів Арахамія.

За підтвердження її проголосували лише 49 депутатів, тож таким чином вигідну рудному бізнесу поправку не було принято.

Ухвалення цього законопроекту значиться у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Згідно з ним, Україна зобов'язалася до кінця листопада ухвалити цей закон, що дасть змогу наступного року збільшити доходну частину бюджету на 0,5% ВВП.

"Це, мабуть, найскладніший законопроект для нашого комітету цього року", – сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев із трибуни Верховної Ради. Він додав, що парламентарі подали 11,5 тис. поправок до законопроекту після першого читання.

Закон, зокрема, містить норму про звільнення на 15 років нових компаній у шахтарських містах від низки податків у рамках спецрежиму оподаткування.

Щодо адміністрування податків, то до другого читання комітет вилучив норму про вимогу податкової застави на період оскарження податкового повідомлення-рішення.

Закон також встановлює можливість за рішенням суду тимчасово обмежити право в'їзду керівника компанії, яка має податковий борг. Одночасно до другого читання депутати збільшили термін непогашення такого боргу з 30 до 240 днів.

Окрім того, закон встановлює обмеження на списання збитків великими платниками податку на прибуток, а саме - збитки враховуються до повного погашення, але частинами по 50% щорічно.

Закон звільняє від оподаткування прибуток виробників свійської птиці, крім курей.

Одночасно до другого читання із законопроекту вилучено норму про оподаткування ПДВ другого та подальшого постачання житла. Також поправки до Податкового кодексу передбачають оподаткування операцій із продажу третього та більше об'єктів нерухомості за ставкою податку на доходи фізосіб (18%) від чистого податку. При цьому така ставка не поширюється на продаж майна, отриманого у спадщину.

Законом передбачено, що за ставкою 0% може оподатковуватись продаж земельної ділянки с/г призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних КСП, або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Законом у частині оподаткування екологічним податком збільшено відсоток щорічного підвищення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти та скорочено термін досягнення основної ставки встановлених у пунктах 245.1 та 245.2 статті 245 ПКУ з 01.01.2030 до 01.01.2025 року та встановлено підвищення ставок екологічного податку на 10% за розміщення забруднюючих речовин.

Закон до 2025 року продовжує пільги щодо розстрочення ПДВ за імпорту обладнання.

Крім того, законопроект дозволяє держслужбовцям, які не виконували публічних функцій із 2010 року, взяти участь у податковій амністії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська зранку гатили по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Вчора пообіді ворог атакував Миколаївський район ракетою типу Х-59, пошкоджень зазнав обʼєкт промислової інфраструктури.

03.05.2024 - 08:57

Arrow
Theme

Політика

До участі в Глобальному Саміті миру запрошено країни з усіх континентів - Зеленський

"Кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України", - впевнений президент України.

02.05.2024 - 12:23

Arrow

Вас це може зацікавити