Рада ратифікувала Римський статут МКС

Головна > Закон > Рада ратифікувала Римський статут МКС
Author

Назар Лазебний

21.08.2024, 12:22
Shares

3

Views

799

Верховна Рада ратифікувала Римський статут

Верховна Рада 21 серпня ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, законопроєкт в цілому підтримав 281 народний депутат.

Ратифікація Україною положень Римського статуту МКС означатиме повноцінне долучення України до Міжнародного кримінального суду.

Після набуття чинності Римським статутом Україна братиме участь у роботі Асамблеї держав – учасниць, зможе подавати кандидатури для обрання суддів і прокурорів МКС.

Згідно пояснювальній записці до законопроєкту, членство в Римському статуті дасть змогу сприяти запобіганню та стримуванню вчинення особливо тяжких злочинів у майбутньому, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Україна ратифікувала Римський статут із окремою заявою, згідно з якою протягом семи років після набрання чинності законом "не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту" (воєнні злочини).

Як пише Судово-юридична газета, для цілей Римського статуту "воєнні злочини" у статті 8 означають, серед іншого, грубі порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, зокрема, катування або нелюдське поводження, широкомасштабне знищення і привласнення майна, що не викликане військовою необхідність і вчинене незаконно та безглуздо, взяття заручників, умисне позбавлення військовополоненого або іншої особи, що перебуває під захистом, права на справедливий і звичайний суд тощо. Також воєнними злочинами вважаються інші серйозні порушення законів і звичайїв, що застосовуються у міжнародних збройних конфліктах у встановлених рамках міжнародного права і так далі (перелік досить широкий).

Документ підтверджує визнання Україною юрисдикції МКС щодо злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочинів із 21 листопада 2013 року та заявляє про визнання юрисдикції МКС щодо злочину агресії з 17 липня 2018 року (момент набуття чинності поправками, ухваленими Асамблеєю держав-учасниць Римського статуту в м. Кампала щодо злочину агресії).

Нагадаємо: Україна підписала Римський статут у 2000 році. Однією з причин затягування з ратифікацією називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

15 серпня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити