Рада пропонує змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму

Головна > Столиця > Рада пропонує змінити підхід до розрахун...
Author

Олександр Талов

02.06.2021, 13:10
Shares

1

Views

842

Рада пропонує змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму

kadrovik.ua

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3515 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення.

Таке рішення підтримали 253 нардепи.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Рада, зокрема, розглядала законопроєкти №3515 Галини Третьякової та №3515-1 Наталії Королевської.

Законопроєкт доповідала Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова

"У нас в комітеті розглядалось 15 законопроєктів, які стосувались прожиткового мінімуму. Хочу також зауважити, що уряд Гончарука теж вніс законопроєкт №2720, який і об'єднався у законопроєкті, який ми зараз розглядаєм, і став його частиною. Законопроєкт №2720 відв'язував прожитковий мінімум від купи величин у нашому законодавстві", - сказала Третьякова, представляючи законопроєкт.

Галина Третьякова наголосила, що "проблема прожиткового мінімуму - це одна з нагальних проблем" та розповіла про структуру законопроєкту №3515, який складається з 4 частин.

"Перше - це відв'язка прожиткового мінімуму, друге - методологія, третє - яким чином буде визначатись зарплата, якщо ми відв'яжемо прожитковий мінімум від кратності зарплат, і четверте - це трансформація, як ми маємо нарешті досягти того прожиткового мінімуму, який реально має бути в Україні", - додала Третьякова.

Третьякова зазначила, що "ми маємо орієнтуватися не на методологію при визначенні прожиткового мінімуму, а на соціальний рівень" та що "прожитковий мінімум втратив свій первинний фізичний сенс".

За її словами, прийняття цього законопроєкту дозволить створити передумови для встановлення прожиткового мінімуму у такому розмірі, який" реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах, сприятиме підвищенню рівня матеріального забезпечення найвразливіших категорій населення країни, для яких пенсії чи соціальні допомоги є основним джерелом існування".

Вона додала, що профільний комітет рекомендував прийняти законопроєкт №3515 за основу, а альтернативний - №3515-1 - відхилити.

Законопроєкт №3515 зареєстрували у Раді більше року тому - ще у травні 2020 року.

"Чинний на сьогодні нормативний метод встановлення прожиткового мінімуму характеризується певним нав'язуванням системи цінностей стосовно вибору між окремими продуктами, товарами та послугами. Визначення нормативу так званих фундаментальних потреб людини відображає більше позицію посадовців або уявлення окремих науковців, ніж реальні споживчі потреби людини на достатньому рівні", - йдеться у пояснювальній записці.

"Передбачається, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року", - зазначається у пояснювальній записці.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати (не менше) згідно документа:

  • у 2021 році – 40 відсотків;
  • у 2022 році – 41 відсотків;
  • у 2023 році – 42 відсотків;
  • у 2024 році – 43 відсотків;
  • у 2025 році – 44 відсотків;
  • у 2026 році – 45 відсотків;
  • у 2027 році – 46 відсотків;
  • у 2028 році – 47 відсотків;
  • у 2029 році – 48 відсотків;
  • у 2030 році – 49 відсотків;
  • у 2031 році – 50 відсотків.

"Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом 3 місяців перевищує більш ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабмін на основі моніторингу виконання Державного бюджету України має розглянути питання щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму", - йдеться у документі.

При цьому, соцдопомогу малозабезпеченим пропонують рахувати, спираючись на прожитковий мінімум, який щорічно встановлюється законом про держбюджет.

Альтернативний законопроект №3515-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська. Вона запропонувала розглянути альтернативний підхід до встановлення та затвердження прожиткового мінімуму, зміну підходів до встановлення розмірів посадових окладів тощо.

Альтернативним проектом пропонується встановити, що прожитковий мінімум визначається Кабінетом Міністрів на основі затверджених набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг та пропозиції щодо його вартісної величини подаються у проекті закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Пропонується ввести в Закон норму про те, що прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, який щороку затверджується Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік, не може бути меншим за прогнозований фактичний розмір прожиткового мінімуму.

Нагадаємо: На сьогодні реальний прожитковий мінімум більш ніж удвічі перевищує законодавчо встановлений - наближення його розміру до фактичного значення стримує те, що до його величини прив’язано понад 180 різноманітних видів виплат частина з яких не має жодного відношення до прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту (наприклад, штрафи, збори, грошові стягнення тощо), заявили у Мінсоцполітики.

Як повідомляв "Інтерфакс-Україна" з посиланням на матеріали, якими володіє агентство, міністерство соціальної політики орієнтовно оцінює прожитковий мінімум в 4,1 тисяч гривень на місяць замість нинішніх 2,27 тисяч грн/місяць, а середній показник цієї величини має становити 4,546 тисяч гривень порівняно з нинішніми 2,189 тис гривень.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Обмеження постачання електрики можуть тривати до вересня - радник Шмигаля

Зима буде "невідворотньо важкою" і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає, зазначив Бойко.

16.05.2024 - 15:22

Arrow
Theme

Політика

Блінкен підчас візиту до Києва оголосив про нову військову та фінансову допомогу Україні на 2 млрд доларів

США виділять Україні новий пакет фінансової і військової допомоги на 2 млрд доларів.

15.05.2024 - 15:18

Arrow

Вас це може зацікавити