Путін вважає події в Казахстані "агресією міжнародного тероризму"

Головна > Міжнародне > Путін вважає події в Казахстані "агресіє...
Author

Ольга Фединчік

10.01.2022, 11:27
Shares

2

Views

339

Путін вважає події в Казахстані

kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін назвав події в Казахстані "агресією міжнародного тероризму".

Про це він сказав під час онлайн-саміту Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) в понеділок, 10 січня, пояснюючи введення військ у Казахстан.

"Братська для нас країна, учасниця ОДКБ, зіткнулася з безпрецедентним викликом своєї державності, цілісності та суверенітету. Загроза для казахстанської державності була викликана аж ніяк не стихійними акціями протесту з приводу цін на пальне, а тим, що ситуацією скористалися деструктивні внутрішні і зовнішні сили. При цьому активно застосовувалися властиві "майданам" технології силової інформаційної підтримки, використовувалися добре організовані та керовані групи бойовиків, у тому числі терористів, що очевидно пройшли підготовку в таборах за кордоном. Їх напад на Казахстан став актом агресії", - заявив Путін.
"Ми спостерігаємо агресію міжнародного тероризму. Звідки взялися ці банди озброєних людей, які пройшли підготовку в закордонних центрах і мають досвід бойових дій у гарячих точках планети", - додав він.

"Ми розуміємо, що події в Казахстані - не перша і далеко не остання спроба втручання ззовні у внутрішні справи наших держав. І ухвалені по лінії ОДКБ ясно показали, що ми не дозволимо розкачувати ситуацію у нас вдома та не дамо реалізувати сценарій так званих "кольорових революцій", - наголосив Путін.

Нагадаємо: Масові громадянські повстання почалися як реакція на подорожчання автомобільного газу, але не вщухли після того, як влада погодилась розслідувати підняття цін і знизити їх. До економічних вимог мітингарів додалися й політичні, зокрема остаточне усунення від політики першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Під час протестів влада вимикала звʼязок та Інтернет.

5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку. До 19 січня на території країни оголосили надзвичайний стан.

З початку протестів у Казахстані затримали близько 8000 людей. Точна кількість жертв невідома.

На тлі масових протестів, що подекуди супроводжувались вандалізмом, мародерством і нападами на казахстанських військових і правоохоронців, Токаєв 5 січня звернувся до ОДКБ з проханням "допомогти". ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. До складу ОДКБ, крім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан і Таджикистан.

У неділю, 9 січня, влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни ситуація стабілізувалася, уряд встановив контроль над оперативною обстановкою.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Бізнес

Чому Toyota RAV4 має велику прихільність по всьому світу? Огляд сучасного кросовера Toyota RAV4 

Toyota RAV4 - це компактний кросовер, який вже давно завоював своє місце на ринку автомобілів завдяки своїй надійності, функціональності і ефективност...

08.05.2024 - 17:01

Arrow
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow

Вас це може зацікавити