Проти Apple, Meta та Alphabet ЄС розпочине розслідування щодо дотримання правил цифрових ринків

Головна > Закон > Проти Apple, Meta та Alphabet ЄС розпочи...
Author

Марія Куренко

25.03.2024, 15:01
Shares

3

Views

765

posta-magazine.ru

Європейський Союз розпочав розслідування дотримання компаніями Apple, Google, та Meta Platforms закону блоку про цифрові ринки, внаслідок чого компанії стикаються з ризиком потенційно великих штрафів.

Як пише Bloomberg, компанії можуть бути оштрафовані на суму до 10% від глобального доходу або до 20% у разі повторних порушень.

Згідно заяви Європейської комісіЇ, правила Apple і Google щодо магазинів додатків (App Store та Google Play) будуть обʼєктом перших розслідувань відповідно до Закону про цифрові ринки блоку. Крім того будуть перевірені можливі порушення щодо результатів пошуку Google, які можуть несправедливо надавати перевагу її власним сервісам, як і Apple може ускладнювати користувачам вибір альтернатив своїм сервісам.

Також стане обʼєктом розслідування підписка на платформи Meta – Instagram та Facebook.

"Ми підозрюємо, що рішення, запропоновані трьома компаніями, не повністю відповідають DMA (Закон про цифрові ринки - ред.)", – заявила європейський комісар з цифрової економіки та суспільства Маргрете Вестагер.

Комісія також попередила про необхідність подальшого вивчення нової структури комісій Apple для альтернативних магазинів додатків та практики ранжування Amazon.com Inc. на її маркетплейсі.

Раніше агенція Bloomberg повідомляла, що розслідування ЄС щодо Apple, Google і Meta мають розбочатися невдовзі.

Нагадаємо: Відповідно до DMA шість технологічних гігантів – Alphabet, Apple, Amazon, Meta, власник TikTok ByteDance Ltd. та Microsoft Corp. – підпадають під дію низки нових заборон та зобовʼязань. Закон набув чинності 7 березня і вимагає від шести посередників, які надають такі послуги, як пошукові системи, соціальні мережі та додатки, що використовуються іншими компаніями, дотримуватись рекомендацій, щоб забезпечити рівні умови для своїх конкурентів та надати користувачам більше вибору.

Минулого тижня Міністерство юстиції США та 16 генеральних прокурорів подали до суду на Apple, звинувативши виробника iPhone у порушенні антимонопольного законодавства. ЄС також нещодавно оштрафував Apple на 1,8 млрд євро за те, що вона не дозволяла програмам для потокової передачі музики інформувати користувачів про дешевші пропозиції.

Минулого року Google зіткнулася з четвертою за останні роки справою про зловживання домінуючим становищем у ЄС: раніше розслідувалась поведінка компанії у сфері рекламних технологій. Це сталося після штрафів ЄС на суму понад 8 млрд євро в рамках трьох інших рішень, які ще оспорюються в судах блоку.

Тим часом Meta продовжує стикатися з розслідуванням ЄС про зловживання домінуванням у Facebook Marketplace, яке, на думку ЄС, шкодить конкуренції у сфері реклами.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити