Присутність військових з країн НАТО в Україні не є порушенням міжнародних норм - президент Чехії

Головна > Політика > Присутність військових з країн НАТО в Ук...
Author

Олександр Талов

11.03.2024, 10:08
Shares

3

Views

100

Петр Павел высказался об отправке войск в Украину
Getty Images

Здійснення підтримки військовими з країн НАТО безпосередньо на території України не порушуватиме жодних міжнародних норм, переконаний президент Чехії Петр Павел.

Про це з посиланням на Euractiv повідомляє Укрінформ.

"Війська НАТО могли б здійснювати підтримку безпосередньо на території України, оскільки це не порушувало б жодних міжнародних правил", - заявив президент Чехії Петр Павел.

За його словами, має бути чітке розмежування між розгортанням бойових підрозділів та можливим залученням військ до певної "допоміжної" діяльності, з якою НАТО вже має досвід.

"Варто пам’ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу, яка по суті була агресією, хоча й у значно менших масштабах, ніж сьогодні, на території України діяла навчальна місія НАТО, до складу якої свого часу входило понад 15 країн і вона нараховувала близько 1000 осіб", – нагадав Павел.

На його думку, з точки зору міжнародного права та Статуту ООН, ніщо не заважає військам країн-членів НАТО, а також, наприклад, цивільним особам, допомагати в цій роботі в Україні.

"Я б точно не відмовлявся від дискусії з цього приводу. Якби ми могли домовитися з союзниками про те, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських військових на території країн-членів НАТО та переправляти тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, було б набагато доцільніше переправляти декілька десятків інструкторів на українську територію і там навчати українських військових" – сказав президент.

Він також нагадав, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва заявила, що кожен, хто надаватиме будь-яку допомогу Україні, буде законною мішенню.

"Сьогодні ми постачаємо Україні не лише стрілецьку зброю, ми постачаємо їй танки, можливо, незабаром ми постачатимемо їй літаки, ми постачаємо їй крилаті ракети середньої дальності, а атак на територію країн НАТО не було. РФ добре знає, що це було б порушенням закону набагато більшого калібру, ніж те, що вона робить зараз", – сказав Павел, додавши, що в Москві усвідомлюють силу НАТО.

За його словами, західні союзники повинні мати мужність захищати свою діяльність законним шляхом, "тому що допомога у навчанні та обслуговуванні обладнання в суверенній країні не є бойовим втручанням".

Нагадаємо: Минулого тижня Президент Чеської Республіки Петр Павел на пресконференції з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Європа не має обмежувати свої можливості для підтримки України, яка бореться проти російської агресії.

Як повідомлялося, Макрон 26 лютого заявив, що не виключає відправку західних військ в Україну.

Водночас міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що на цей час немає планів надсилати війська в Україну, але союзники України можуть розглянути можливість проведення спеціальних тренувань або місій з розмінування.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити