Президент підписав закон про впровадження в Україні пробаційного нагляду

Головна > Закон > Президент підписав закон про впровадженн...
Author

Марія Куренко

27.09.2023, 13:24
Shares

0

Views

293

Що таке пробаційний нагляд - новий вид покарання в Україні
dyvys.info

Президент Володимир Зеленський підписав закон про запровадження в Україні нового виду кримінальних покарань – пробаційного нагляду.

Про це свідчить інформація у картці законопроєкту на сайті Верховної Ради, інформує Інфокурс.

Законом пропонується передбачити у Кримінальному кодексі застосування до осіб, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, такого виду покарання, як пробаційний нагляд.

"Впровадження покарання у вигляді пробаційного нагляду сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства. Також воно дасть змогу виконати рекомендації ЄСПЛ про необхідність оптимізації пенітенціарної системи і зменшення кількості засуджених", — зазначає заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька.

Також передбачено, що покарання у вигляді пробаційного нагляду буде полягати в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Передбачається, що пробаційний нагляд може бути призначений судом на строк від одного до п’яти років.

Також законом пропонується визначити, що покарання у вигляді арешту полягає в триманні засудженого військовослужбовця в умовах ізоляції на гауптвахті і встановлюється на строк від одного до шести місяців.

Передбачається, що арешт не застосовуватиметься до вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до семи років.

Водночас документ пропонує виключити арешт з переліку видів покарань, що можуть бути застосовані судом до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, замінивши його пробаційним наглядом як видом основного покарання.

Крім того, передбачається заміна покарання у вигляді арешту на покарання у вигляді пробаційного нагляду у санкціях статей Особливої частини Кримінального кодексу України.

Також змінами до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України "Про пробацію" пропонується визначити порядок відбуття покарання у вигляді пробаційного нагляду.

Очікується, що закон дозволить розширити перелік видів покарань, альтернативних позбавленню волі, оптимізувати діяльність слідчих ізоляторів, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить додаткові можливості для виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Нагадаємо: 23 серпня Верховна Рада ухвалила закон щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану і запроваджує пробаційний нагляд як самостійний різновид кримінального покарання (законопроєкт № 9185).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити