Прага пообіцяла Києву підтримку на шляху до НАТО

Головна > Міжнародне > Прага пообіцяла Києву підтримку на шляху...
Author

Олександр Талов

07.07.2023, 13:00
Shares

3

Views

352

Прага пообіцяла Києву підтримку на шляху до НАТО

Володимир Зеленський/twitter.com

Володимир Зеленський у четвер провів переговори з лідером Чехії, який запевнив його у підтримці членства України в НАТО.

Увечері в четвер, 6 липня президент зустрівся у Празі з чеським президентом Петером Павелом, прем'єр-міністром Петром Фіалою та представниками парламенту щодо подальшої підтримки Києва. Також сторони обговорили майбутній саміт НАТО в Литві , європейську інтеграцію та післявоєнне відновлення України.

Фото: Володимир Зеленський/twitter.com

"Дякую за те, що зброєю для України, санкціями проти Росії, підтримкою нашого членства в Європейському Союзі, підтримкою нашого членства в Альянсі Чехія і чеський народ дійсно допомагають наблизити перемогу", - написав президент України в Twitter.

Зеленський очікує, що на саміті НАТО, який відбудеться вже наступного тижня, буде надано чіткий сигнал щодо членства України в Північноатлантичному альянсі. При цьому Зеленський зазначив, що розуміє "складнощі" з тим, щоб отримати підтримку всіх членів Альянсу.

Павел зі свого боку висловився за те, щоб Україна почала переговори про вступ до НАТО відразу після закінчення війни.

"Це також в інтересах нашої безпеки, в інтересах регіональної стабільності та економічного процвітання", - підкреслив він.

За його словами, Чехія також працюватиме над тим, щоб уже цього року розпочалися переговори про вступ України до ЄС.

Павел під час зустрічі наголосив на важливості підтримки України під час контрнаступу ЗСУ, а також висловив думку, що допомога українській стороні, яка відбиває агресію РФ - це допомога всім європейцям.

У свою чергу Зеленський заявив, що "Росія заслуговує на посилення санкцій проти неї". Також він згадав "поширення російської пропаганди, яка, на жаль, досі має вплив в Європі", зокрема в Чехії, і закликав чеського президента допомогти в реалізації української "формули миру".

Нагадаємо: Колишній генерал НАТО Петр Павел відвідував Київ у квітні разом із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

Чехія є одним із найпринциповіших союзників України. Лише з січня по травень поточного року Прага передала Києву 24 танки, 76 бронетранспортерів і 16 зенітних установок, а також 57 тисяч артилерійських снарядів та інші матеріали, зокрема запасні частини та засоби захисту від ядерної, біологічної та хімічної небезпеки.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити