Попри санкції до Росії надходить валютна готівка на мільярди доларів та євро – Reuters

Головна > Економіка > Попри санкції до Росії надходить валютна...
Author

Назар Лазебний

12.08.2024, 11:27
Shares

3

Views

456

Долар або євро: в якій валюті зберігати гроші?
obmin.rivne.ua

Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки. З березня 2022 року, коли США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот до Росії після вторгнення в Україну, до неї було відправлено близько 2,3 млрд доларів та євро.

Як пише Reuters, про це свідчать митні дані, з якими ознайомилася агенція.

Митні дані, отримані від комерційного постачальника, показують, що готівка була перевезена до Росії з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не ввели обмежень на торгівлю з Росією.

Дмитро Польовий, керівник інвестиційного відділу Astra Asset Management в Росії, зазначив, що багато росіян, як і раніше, хочуть мати готівкову іноземну валюту для поїздок за кордон, а також для невеликого імпорту та внутрішніх заощаджень.

"Для приватних осіб долар, як і раніше, залишається надійною валютою", – сказав він Reuters.

Документи показали сплеск імпорту готівки безпосередньо перед вторгненням. У період з листопада 2021 року по лютий 2022 року до Росії надійшло 18,9 млрд. доларів США та євро банкнот порівняно з 17 млн доларів за попередні чотири місяці.

За даними, з лютого 2022 року до кінця 2023 року з Росії було вивезено всього 98 млн доларів в доларових та євробанкнотах.

За даними митних записів та джерела, знайомого з транзакціями, більше чверті з 2,27 млрд доларіву банкнотах було імпортовано банками, більша частина з них була використана як оплата за дорогоцінні метали.

Документи свідчать, що серед великих імпортерів готівки були підприємства, контрольовані державним військово-промисловим конгломератом "Ростех". Він який перебуває під санкціями США з 2014 року.

Представник американської юридичної фірми Buchanan Ingersoll & Rooney Деніел Пікард вважає, що дані майже, напевно, занижують реальні валютні потоки.

Росія почала називати долар та євро "недружніми" валютами, оскільки масштабні санкції відрізали їй доступ до світової фінансової системи, що ускладнило платежі та торгівлю.

Як писав Bloomberg, Центральний банк Росії зробить більш дорогими для комерційних кредиторів зобовʼязання у "недружніх" валютах, підвищуючи обовʼязкові резервні вимоги для іноземних тендерів у доларах та євро. Згідно із заявою, грошово-кредитне управління збільшило суму грошей, яку банки мають відкладати як резерви для "недружніх" валют, до 7,5% і скоротило її для інших – до 5,5%.

Нагадаємо: Близько 300 млрд доларів валютних резервів Банку Росії було заморожено у Європі. У грудні уряд США пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції, і ввів санкції проти компаній із третіх країн на 2023 та 2024 роки.

Китайський юань вже обігнав долар США і став найбільш торгованою іноземною валютою в РФ, хоча зберігаються значні проблеми з платежами.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити