Понад 2000 контейнерів зі зброєю доставила КНДР до РФ через спеціальну економічну зону "Расон", - Reuters

Головна > Міжнародне > Понад 2000 контейнерів зі зброєю достави...
Author

Назар Лазебний

29.11.2023, 14:14
Shares

2

Views

131

КНДР готова до нових постачань зброї Росії, — Reuters. Читайте на UKR.NET
vijna.novyny.live

КНДР використовує спеціальну економічну зону "Расон" для торгівлі з Росією зброєю, яку вона застосовує у війні проти України.

Про цепише Reuters, інформує Інфокурс.

Зазначається, що спеціальна економічна зона (СЕЗ) "Расон" у Північній Кореї, де фактично дозволений обмежений капіталізм, перетворюється на епіцентр зростаючої торгівлі КНДР із РФ, включно з постачанням зброї для війни Москви в Україні.

Посилення санкційта закриття кордонів під час пандемії COVID-19 зупинили тут майже всю торгівлю і туризм, проте останніми місяцями з’явилися явні ознаки того, що ця територія готова до поновлення активної діяльності: вперше з 2018 року там почали причалювати кораблі, а супутникові зображення свідчать про сплеск торгівлі як із порту, так і з залізничної лінії до Росії.

Експерти з Південної Кореї та Японії вказують, що головним рушієм відновлення активності в Расоні є стрімке поглиблення співпраці КНДР саме із Росією, а не Китаєм із його значно більшою економікою та глибшими історичними зв’язками з Північною Кореєю.

"Тепер, коли Північна Корея та Росія стають дуже близькими на тлі війни в Україні, Росія може відправляти більше туристів до Північної Кореї, що може пожвавити туризм (у Расоні)", — сказав Чон Енлі, експерт з економіки Північної Кореї в Південній Кореї.

Росія також може продавати вугілля, нафту та борошно через Расон, сказав Чон. Росія відновила експорт нафти до Північної Кореї в грудні 2022 року і експортувала 67 300 барелів очищеної нафти до країни до квітня, свідчать дані ООН, що є першими такими поставками з 2020 року.

Окрім комерційної продукції, переконані фахівці, Расон також використовується для постачання північнокорейської зброї до Росії. За словами офіційних осіб США та Південної Кореї та звітів західних дослідників із посиланням на супутникові зображення, із серпня порт Рейсона відвідували російські кораблі, пов’язані з системою військового матеріально-технічного забезпечення цієї країни.

Вважається, що цими кораблями з Північної Кореї до Росії перевозять зброю, зокрема транспортували 2000 контейнерів, у яких могли бути артилерійські снаряди та ракети малої дальності.

Зазначається, що на тлі війни в Україні Північна Корея і Росія стають дуже близькими, і СЕЗ у Расоні з її готовою інфраструктурою дозволить цим двом країнам швидко наростити обсяги торгівлі.

Встановлено, що з кінця минулого року на залізничній станції Туманган у Расоні, яка має сполучення з Росією, триває підвищена активність, а після візиту у Пхеньян у липні міністра оборони РФ Сергія Шойгу на залізничних коліях стало значно більше товарних вагонів.

Расон, найстаріша і найбільша із 29 зон економічного розвитку Північної Кореї, займає центральне місце в прагненні країни залучити іноземні інвестиції. Це місце розташоване на перетині кордону КНДР із китайською провінцією Цзілінь та Приморським краєм РФ і має вихід до Жовтого моря.

За даними західних експертів, район СЕЗ "Расон" повністю оточений електрифікованим парканом завдовжки понад 56 км.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити