Польський єврокомісар запропонував ЄС фінансувати перевезення українського зерна

Головна > Економіка > Польський єврокомісар запропонував ЄС фі...
Author

Назар Лазебний

21.08.2023, 17:32
Shares

3

Views

462

Януш Войцеховський висловив думку, що в польсько-українських відносинах слід вбачати не лише політичне, а й економічне партнерство, яке «наразі є дуже вигідним для Польщі»
Януш Войцеховський

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський вважає, що розв'язанням зернової проблеми має стати продовження заборони на імпорт зерна з України та доплати ЄС на його транзит.

Про це він сказав в інтерв'ю Польському радіо, інформує Інфокурс.

Войцеховський наголосив, що Європейський Союз повинен підтримати Україну насамперед фінансово. Він запропонував, щоб у рамках допомоги Україні Євросоюз профінансував транспортування зерна до визначених портів, звідки зерно відправлятиметься до Африки та Азії.

"Моє завдання зараз — це переконати Єврокомісію і країни-члени, адже буде потрібна їхня згода в тому, що Євросоюз, по-перше, має дофінансувати транзит зерна з України, до портів і третіх країн, а по-друге, щонайменше до кінця року має продовжити заборону на імпорт зерна до цих п’яти країн, в тому числі до Польщі", — додав Войцеховський.

Польський єврокомісар зазначив, що імпорт зерна з України до сусідніх країн є рішенням, яке також шкодить українським сільгоспвиробникам.

"Це великою мірою спекулятивна торгівля, адже використовується той факт, що в Україні, заблокованій війною, низькі ціни, і дехто пробує заробляти на цьому гроші. Не варто їм у цьому допомагати, тому ця прикордонна торгівля має зберігатись у такій формі, як до цього часу, а Україні слід допомогти з транзитом зерна, адже цього вимагає світова солідарність. Адже існують регіони, які цього зерна потребують», - сказав він.

Нагадаємо: Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Протягом цього періоду агропродукцію можна, як і раніше, постачати в інші країни – члени блоку. Насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження можуть продовжувати проходити транзитом через Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину через загальну процедуру митного транзиту або вирушати до країни або території за межами ЄС.

Заборона діє до 15 вересня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити