Польські фермери поширили протести на кордон з Німеччиною

Головна > Економіка > Польські фермери поширили протести на ко...
Author

Марія Куренко

26.02.2024, 13:08
Shares

2

Views

256

Світові ЗМІ про протест польських фермерів.  «Перекрили головну дорогу до Німеччини»
Польські фермери блокують доступ до терміналів реєстрації на А2 у Свєцько, PAP/Лех Мушинський

Протести польських фермерів поширилися і на кордон з Німеччиною. Протестувальники перекрили автомагістраль А2 у Свєцько (поблизу Слубіць), що переходить у німецьку А12 у Франкфурті-на-Одері.

Як зазначає Polsat News, це маршрут важливий для міжнародних перевезень, його блокування вплине на рух для близько 17 тисяч вантажівок, які щодня перетинають польсько-німецький кордон.

Блокада розпочалася вчора о 13:00, протестувальники унеможливили рух в обох напрямках на автомагістралі А2, повідомило AFP з посиланням на старшу сержантку Єву Мурмило з прикордонного пункту у Слубіцях.

Спершу фермери оголосили, що блокада триватиме до 20 березня. Після переговорів з місцевою владою, компаніями та перевізниками вирішили провести добовий попереджувальний страйк — до 13:00 сьогодні.

Німців попередили про страйки і закликають оминати цей шлях. Вантажівкам також радять не користуватися міським мостом між Франкфуртом і Слубіце. Там німецькі торговці та перевізники з 22:00 оголосили про акцію протесту до опівдня сьогодні.

Гвідо Ноак з Торгово-промислової палати східного Бранденбурга сказав німецькому радіо RBB, що побоюється масштабного "транспортного хаосу", який може дійти до околиць Берліну. Чиновник каже, що чимало водіїв нехтують міжміськими об’їзними шляхами, а все ж намагаються проїхати міським мостом чи заблокованою дорогою.

Водночас польські перевізники планують доєднатися до протестів фермерів і з 1 березня відновити блокаду на кордоні з Україною.

Перевізники з Люблінського та Підкарпатського регіонів хочуть знову заблокувати переходи в населених пунктах Гребенне, Дорогуськ і Корчове. Можливо, протест охоплюватиме ще й доступ до переправи в Медиці.

Перевізники скаржаться, що українці нібито витісняють їх з ринку. З листопада 2023 року вони вимагають повернути дозвільну систему для перевізників з України.

Нагадаємо: Від листопада 2023 року поляки періодично блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджають руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просять про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка нібито не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та мають інші вимоги, які не стосуються України.

20 лютого польські фермери почали загальний страйк. цього ж дня польські протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску "Медика" на кордоні з Україною й висипали зерно з вантажного вагона на колії.

23 лютого у залізничному пункті пропуску "Дорогуськ" невідомі висипали з трьох зерновозів ріпак, який прямував до Німеччини.

24 лютого також на залізничній станції "Дорогуськ" невідоміпошкодили вантажні вагони з українськими бобами.

21 лютого Зеленський публічно звернувся до польської сторони з пропозицією провести зустріч на кордоні за участю урядів та, ймовірно, президентів двох сторін для обговорення ситуації, що склалася внаслідок блокування кордону, та запросив на цю зустріч представників Європейської комісії.

22 лютого глава польського уряду Дональд Туск, відхилив пропозицію про зустріч на кордоні та зазначив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві. До цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

22 лютого глава МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч із представниками польської влади, на якій обговорили проблемні питання щодо блокади українського кордону польськими фермерами. Обидва уряди налаштовані на вирішення проблемних питань", - зазначив Кулеба.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до поляків 23 лютого та запропонував план деблокади кордону, що складається з пʼяти етапів: Україна погоджується на обмеження на експорт деяких товарів; звертається до Єврокомісії з проханням провести скринінг аграрної та транспортної політики, аби «зняти маніпуляції» навколо якості української продукції; при цьому Україна вимагає зупинити російський експорт; пропонує задля вирішення всіх непорозумінь створити цілодобовий тристоронній штаб із представниками України, Польщі та Єврокомісії; Україна також вимагатиме пропускати через кордон критично необхідні товари.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow
Theme

Енергетика

Під ударом росіян опинилися об'єкти енергетики в шести областях України

Енергетики вже працюють над їліквідацією наслідків російської атаки.

08.05.2024 - 09:35

Arrow

Вас це може зацікавити