Поліція Фінляндії розслідує нову версію пошкодження газопроводу між Фінляндією та Естонією

Головна > Міжнародне > Поліція Фінляндії розслідує нову версію ...
Author

Назар Лазебний

25.10.2023, 09:55
Shares

1

Views

290

До пошкодження газогону може бути причетне судно з Китаю - ЗМІ Естонії -  Korrespondent.net
BNN Breaking

Поліція Фінляндії розслідує нову версію пошкодження газопроводу Balticconnector між Фінляндією та Естонією: його міг пошкодити якір, який, ймовірно, може належати китайському судну

Про це пишеReuters, інформує Інфокурс.

Як повідомляє фінська поліція, пошкодження газопроводу у Балтійському морі, ймовірно, міг спричинити корабель, який тягнув по дну важкий якір. Наразі правоохоронці з'ясовують, це був випадковий інцидент чи навмисні дії.

Зазначається, що на дні моря зафіксували широкі сліди від волочіння, які вели до місця пошкодження газопроводу. Якір лежав поблизу місця пошкодження. Також повідомляється, що на морському дні видно більш вузьку стежину, яка тягнеться далі на десятки миль.

"Наступні питання стосуються того, чи було це навмисно, чи це була недбалість, невміле мореплавство, і саме тут ми починаємо з'ясовувати, чи міг бути мотив того, що відбувається", - заявив глава Національного бюро розслідуваньРобін Лардот.

Наразі якір вже дістали з дна моря, слідство з'ясовує,чи належав він китайському контейнеровозуNewnew Polar Bear, який в моментінциденту проходив над газопроводом.

reuters

Раніше фінська поліція в ході кримінального розслідування встановила, що рух судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу збігається з часом і місцем пошкодження газопроводу. З цієї причини зараз слідство зосереджено на ролі зазначеного судна. Також повідомлялося, що пошкодження було спричинено зовнішньою механічною силою, і, виходячи з поточних відомостей, немає підстав вважати, що пошкодження було спричинено вибухом.

Водночас Китай закликавдо "об'єктивного, справедливого і професійного" розслідування пошкодження газопроводу.

Нагадаємо: Balticconnector - це двонапрямний газопровід, що з'єднує газові мережі Фінляндії та Естонії , був ведений в експлуатацію у грудні 2019 року. Газопровід має довжину 151 км, з яких 77 км проходять під водою. Він дозволяє Фінляндії отримувати газ з Інчукалнського підземного сховища в Латвії та зменшувати залежність від російського "Газпрому".

8 жовтня через фіксування спаду тиску на газопроводіBalticconnector було проведено технічне інспектування газопроводу та виявлено його ушкодження. Виявили також несправність у кабелю зв’язку між Фінляндією та Естонією.

Фінська газета Iltalehtiз посиланням на джерела усфері закордонних справ і безпеки Фінляндіїповідомила, що за даними експертів, пошкодження та зруйнуваннякомунікаційного проводу газопроводуBalticconnectorможебути операцієюРосії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити