Після зустрічі з Шольцом Зеленський зазначив, що Україна та Німеччина мають різні підходи до Північного потоку 2

Головна > Міжнародне > Після зустрічі з Шольцом Зеленський зазн...
Author

Олександр Талов

14.02.2022, 17:30
Shares

0

Views

870

Після зустрічі з Шольцом Зеленський зазначив, що Україна та Німеччина мають різні підходи до Північного потоку 2

Associated Press

Президент України Володимир Зеленський повідомив про розбіжності в позиціях із канцлером Німеччини Олафом Шольцом щодо російського газогону "Північний потік-2".

Про це він розповів на брифінгу з нагоди візиту Шольца в Київ.

"Детально обговорили безпекові ризики, повʼязані з "Північним потоком-2". І тут ми маємо деякі розбіжності в оцінці. Я наголосив – наша позиція незмінна – ми розглядаємо "Північний потік-2" виключно через призму енергетичних та безпекових загроз для нас і регіону. Ми чітко розуміємо, що це геополітична зброя, саме тому Україна потребує енергетичних безпекових гарантій", – повідомив президент.

Шольц на питання журналістів щодо санкцій підкреслив готовність Німеччини до обмежувальних заходів проти Росії в разі нового вторгнення.

"Якщо ситуація настане – це будуть заходи, які матимуть серйозний вплив на Росію. Зараз йдеться про те, щоб запобігати ескалації, наша бесіда була дуже ціннною. Будуть представлені законопроєкти, щоб не було приводу з боку Росії, щоб вийти з цього положення блокування перемовин", – заявив він.

Зеленський під час брифінгу додав, що запропонував започаткувати стратегічний діалог в енергосфері, в межах якого будуть напрацьовані енергетичні гарантії.

"Важливо, щоб Німеччина стала гарантом продовження транзиту газу через Україну", – додав Володимир Зеленський.

Шольц підтвердив намір Німеччини наповнити конкретикою та фінансовою підтримкою ініціативи зеленої трансформації в Україні. Україна готова запропонувати вигідну співпрацю.

Президент України також нагадав, що підтримує превентивні антиросійські санкції, а також розраховує на повноправне членство держави в Євросоюзі.

Нагадаємо: Захід розглядає введення санкцій проти "Північного потоку-2" як інструмент стримування Росії від нового вторгнення в Україну. Днями президент США Джо Байден повідомив, що в разі наступу Росії "Північний потік-2" припинить своє існування.

Водночас превентивні санкції щодо газогону, які могли б бути введені без вторгнення, поки не розглядаються.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити