Після вступу до ЄС Україна зможе отримати 186 млрд євро підтримки

Головна > Економіка > Після вступу до ЄС Україна зможе отримат...
Author

Назар Лазебний

04.10.2023, 10:37
Shares

2

Views

484

Переговори про вступ до ЄС: ЗМІ назвали терміни - Korrespondent.net
Getty Images

Вступ України до ЄС дасть Києву право на близько 186 млрд євро протягом семи років.

Про це пише Financial Times із посиланням на внутрішні оцінки загального бюджету союзу, інформує Інфокурс.

Видання зазначає, що з появою девʼяти нових країн-членів поточний бюджет блоку збільшиться на 21% до 1,47 трлн євро.

Застосовуючи чинні правила розширеного союзу, Україна матиме право на отримання 96,5 млрд євро в рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС (САР) протягом семи років. Згідно з дослідженням, це фінансове зрушення призведе до скорочення сільськогосподарських субсидій існуючим державам-членам ЄС приблизно на 20%. Крім України, додавання решти восьми країн коштуватиме 29,9 млрд євро у вигляді виплат по CAP.

Окрім того, Україна також матиме право на отримання 61 млрд євро з фондів згуртування ЄС, які спрямовані на покращення інфраструктури у найбідніших країнах-членах ЄС. За оцінками дослідження, з девʼятьма додатковими державами-членами Чеська Республіка, Естонія, Литва, Словенія, Кіпр та Мальта більше не матимуть права на таке фінансування.

Розрахунки генерального секретаріату ради, органу, який представляє уряди 27 держав-членів блоку, відбуваються в той час, коли ЄС зважує, чи погоджуватиметься розпочати офіційні переговори щодо вступу з Україною до кінця цього року.

У документі викладаються можливості для ЄС від розширення, включаючи посилення геополітичного впливу ЄС, збільшення внутрішнього ринку блоку на 66 млн осіб до 517 млн, а також вирішення проблеми нестачі робочої сили.

Вплив України на режим сільськогосподарських субсидій ЄС буде найзначнішим. Україна стане найбільшим одержувачем допомоги від блоку з 41,1 млн га сільськогосподарських площ, що використовуються, відтісняючи Францію на друге місце. Це означатиме, що виплати існуючим одержувачам знизяться на 20,3% на гектар відповідної сільськогосподарської землі.

Фінансова вартість додавання всіх девʼяти членів (України, Молдови, Грузії та шести західнобалканських держав) до існуючого бюджету становитиме 256,8 млрд євро. Побічні ефекти для чинних країн-членів ЄС включатимуть скорочення субсидій фермерам приблизно на одну пʼяту.

Нагадаємо: Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня 2022 року Єврокомісіярекомендувалавизнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти.

23 червня лідери країн ЄС підтримали наданнястатусу кандидата в члени ЄСУкраїні та Молдові на саміті Європейської ради. Напередодні відповідну резолюцію ухвалив Європейський парламент.Офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство.Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років.

Лідери ЄС зустрінуться в Іспанії у пʼятницю, 6 жовтня, для перших детальних дискусій у складі групи про розширення та про те, як воно змінить союз.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити