Першу партію видобутого в Україні урану відправлено на переробку до Канади

Головна > Енергетика > Першу партію видобутого в Україні урану ...
Author

Марія Куренко

15.09.2023, 11:22
Shares

1

Views

902

НАЕК "Енергоатом" відправив на переробку до Канади першу партію уранової руди, видобутої на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті.

Gро це повідомляє пресслужба компанії, інформує Інфокурс.

"Перша партія українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті (СхідГЗК), була завантажена та відправлена до Канади, де на потужностях компанії САМЕСО український уран буде використаний для виробництва ядерного палива на потреби вітчизняних АЕС", - йдеться у повідомленні.

Відео: НАЕК "Енергоатом"

В Енергоатомі нагадали, що угода із САМЕСО передбачає передачу всього урану, видобутого на СхідГЗК, до Канади для конверсії у гексафторид урану. Цей процес необхідний для підготовки до відправлення його на збагачення до інших стратегічних партнерів – компанії URENCO (Велика Британія), а потім – до компанії Westinghouse вже для виробництва ядерного палива.

Нагадаємо: Співпраця Енергоатома і САМЕСО розпочалася у 2019-му з підписання Меморандуму про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері. Після тривалих перемовин 19 березня 2023 року в Лондоні президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін та президент і головний виконавчий директор САМЕСО Тім Гітцель за участю міністра енергетики України Германа Галущенка, підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці між компаніями.

САМЕСО забезпечуватиме 100% потреб Енергоатома в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС з 2024 до 2035 року. Контракт також передбачає можливість забезпечення Запорізької АЕС гексафторидом урану, щойно контроль над атомною станцією буде повернено її законному оператору – Енергоатому.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити