Перші 10 млн т вантажів вдалося перевезти українським морським коридором - Кубраков

Головна > Економіка > Перші 10 млн т вантажів вдалося перевезт...
Author

Марія Куренко

19.12.2023, 14:31
Shares

3

Views

642

Зернову угоду рф припиняє, але натякає на альтернативу — АГРОПОЛІТ
prm.ua

Українським коридором в Чорному морі за чотири місяці експортовано 10 млн т вантажів, порти Великої Одеси прийняли 337 суден.

Про це повідомив віцепремʼєр Олександр Кубраков, інформує Інфокурс.

За чотири місяці роботи Українського коридора 302 судна експортували агропродукції та інших вантажів до 24 країн світу.

"За 4 місяці роботи коридору ми розширили номенклатуру вантажів і розпочали їхній експорт. Зауважу, суттєво збільшився обсяг агропродукції: з 278 тис тонн в перший місяць до майже 5 млн тонн зараз", - зазначив Кубраков.

За словами віцепремʼєра, попри систематичні російські атаки на портову інфраструктуру Український коридор працює – з моменту запуску порти Великої Одеси прийняли 337 нових суден під завантаження, ще 79 – готуються прийняти найближчим часом.

Нагадаємо: 17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться якпотенційні перевізники вантажів військового призначення.

У серпні, після виходу РФ із "зернової угоди", Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн.

Експорт зерна у листопаді – максимальний за пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов. За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5–4 млн т Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал. Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити