ПАРЄ закликала світ визнати Путіна нелегітимним після 2024 року та припинити з ним будь-які контакти

Головна > Політика > ПАРЄ закликала світ визнати Путіна нелег...
Author

Марія Куренко

13.10.2023, 14:00
Shares

4

Views

424

палата
pace.coe.int

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), ухвалила резолюцію, у якій закликала міжнародну спільноту більше не визнавати легітимність Володимира Путіна як президента Росії після закінчення його теперішньої каденції у 2024 році.

Про це йдеться у заяві на сайті ПАРЄ, інформує Інфокурс.

"Сьогодні Асамблея закликала держави-члени Ради Європи "визнати Володимира Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну та припинити будь-які контакти з ним, за винятком гуманітарних контактів і в прагненні до миру",- йддеться у заяві

У заяві зазначається, що Путін обіймає владу як президент або прем’єр-міністр із 2000 року. Поправки до російського законодавства продовжили його потенційний президентський термін до 2036 року, що "викликає занепокоєння".Це, разом із посиленням репресій всередині РФ і діями Росії в Україні, "підкреслює ціну безконтрольної президентської влади".

"Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили РФ на де-факто диктатуру", — заявили парламентарі.

ПАРЄ назвала російську агресію проти України доказом того, що диктатури становлять загрозу міжнародному миру та територіальній цілісності своїх сусідів. Відновлення демократії в росії є в інтересах не тільки російського народу, але і Європи та всього світу, наголосили парламентарі.

Резолюцію на основі доповіді Пітера Омтзігта (Нідерланди, EPP/CD) була прийнята одноголосно. Асамблея нагадала про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що "відмова від обмеження терміну дії для чинного Президента порушує як конституцію Росії, так і міжнародні правові принципи".

Асамблея підтримала створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва Росії, включно з Володимиром Путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі , і збиття рейсу MH17.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав "потужну" резолюцію ПАРЄ та наголосив, що понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів всередині й за межами країни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити