Парламент Швейцарії блокує поставки зброї в Україну

Головна > Закон > Парламент Швейцарії блокує поставки збро...
Author

Олександр Талов

09.03.2023, 18:48
Shares

0

Views

612

Парламент Швейцарії блокує поставки зброї в Україну

gettyimages

Нижня палата парламенту Швейцарії ухвалила рішення, що дозвіл на поставки озброєння воюючій країні можливий лише у разі засудження Радбезом ООН агресивної війни проти неї, що наразі унеможливлює поставки зброї Україні.

Про це йдеться у повідомленні на сайті швейцарського парламенту, пише УКріформ, інформує Інфокурс.

"У парламенті досі немає більшості для непрямих поставок зброї в Україну. Національна рада (нижня палата швейцарського парламенту - ред.) не хоче де-факто сприяти передачі швейцарської зброї третім країнам. У понеділок відповідну пропозицію відхилила Рада кантонів (верхня палата парламенту – ред.)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у середу Національна рада прийняла пропозицію комітету з питань політики безпеки лише за одним пунктом: "Федеральна рада (уряд Швейцарії – ред.) мусить мати змогу у виняткових випадках дозволити реекспорт виробленої в Швейцарії зброї, якщо Рада Безпеки ООН засудить агресивну війну".

Однак на практиці це рішення не має наслідків для України – адже росія як постійний член Ради Безпеки ООН заблокує ухвалення будь-якої резолюції, у якій засуджуватиметься розв'язана нею війна проти України.

Утім, і це рішення було прийнято важко – 98 голосами за при 96-ти проти. Рішення щодо цього пункту ще має схвалити Рада кантонів.

Водночас верхня палата однозначно відхилила другий пункт пропозиції комітету, який передбачав, що для можливості поставок швейцарського озброєння у виняткових випадках достатньо засудження агресивної війни з боку Генасамблеї ООН двома третинами голосів.

Утім, голосування Нацради не означає завершення дискусії щодо експорту зброї швейцарського виробництва. Наразі на розгляді в парламенті перебувають три депутатські ініціативи на цю тему.

Серед іншого, обговорюється виняток виключно у зв'язку з війною в Україні, так званий "Lex Ukraine". Комітет з питань політики безпеки Ради кантонів пропонує дозволити уряду обмежити термін дії декларацій про нереекспорт до п'яти років за певних умов.

Нагадаємо: Раніше швейцарська влада неодноразово відхиляла всі прохання про постачання та реекспорт зброї швейцарського виробництва до України, посилаючись на нейтралітет.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити