Особливості реєстрації майна та бізнесу в умовах воєнного стану

Головна > Закон > Особливості реєстрації майна та бізнесу ...
Author

Марія Куренко

23.03.2022, 12:32
Shares

2

Views

552

Особливості реєстрації майна та бізнесу в умовах воєнного стану

alphasolucoes.com

Шостого березня Урядом прийнято постанову № 209 "Деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164", якою внесено ряд обмежень щодо проведення реєстраційних дій в умовах правового режиму воєнного стану.

Постанова покликана, в першу чергу, максимально захистити право власності, унеможливити незаконні відчуження прав, в той же час уникає повного блокування реєстраційних процесів та, навіть, дещо спрощує можливості в сфері реєстрації бізнесу.

Зміни, які передбачені постановою

1. Звужено коло суб’єктів, які мають право проводити реєсраційні дії щодо реєстрації бізнесу та майна. Так, в умовах воєнного стану державна реєстрація проводиться виключно державними реєстраторами та посадовими особами Міністерства юстиції, його територіальних органів, які включені до затвердженого Мін’юстом переліку державних реєстраторів та посадових осіб, яким в умовах воєнного стану надається доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі за текстом Перелік).

Зазначеним особам дозволено проведення реєстраційних дій щодо ФОП, усіх видів юридичних осіб та громадських формувань, а також приймати рішення про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, якщо відповідні обмеження (умови) не передбачено Переліком.

2. Принцип екстериторіальності запрацював на повну. Тобто, державна реєстрація проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна, місцезнаходження юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців чи громадських формувань.

Нагадаємо: Раніше принцип екстериторіальності був "урізаним": реєстраційні дії щодо юридичної особи та більшість реєстраційних дій щодо нерухомого майна проводились з прив’язкою до їх місцезнаходження державними реєсраторами в межах відповідної області чи м. Києва.

3. Спрощено спосіб подачі документів, для проведення реєсраційних дій. Наразі дозволено подачу документів шляхом їх надсилання засобами електронної пошти або за допомогою інших засобів зв’язку.

Раніше діючі правила реєстрації передбачали подачу документів реєстратору особисто або через представника, а також їх надсілання засобами поштового зв’язку.

4. Змінено вимоги до оформлення документів, що подаються для провеженя державної реєсрації.

  • відтепер державна реєстрація юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань може проводитися на підставі електронних документів або електронних копій документів. При цьому електронні документи мають бути виготовлені у відповідності до вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг та законодавства про електронні документи та електронний документообіг, а ектронні копії документів мають бути підписані за допомогою кваліфікованого ЕЦП;
  • знято вимогу щодо обов’язкового нотариального посвідчення підписів на документах. Відтепер справжність підпису може посвідчити державний реєстратор, який приймає документи у випадку вчінення такого підпису у його присутності та з обов’язковим встанволенням особи підписанта за допомогою документів, що відповідно до чинного законодавства посвідчують особу;
  • скасовано вимогу щодо використання спеціальних бланків нотаріальних документів, для виготовення документів, справжність підписив на яких посвідчується нотаріусом.

5. Максимально скорочено строки та спрощено процедури інформування заявників про прийнятє рішення. Тепер державна реєстрація проводиться невідкладно після отримання у повному обсязі належних документів для державної реєстрації. Достатність та відповідність поданих заявником документів вимогам законодавства перевіряється державним реєстратором одразу в присутності заявника та у разі виявлення невідповідності по це усно повідомляється заявник з наданням розяснень.

До впровадження цих змін процедура прийняття рішення була забюрократизованою та розтягнутою у часі. Наприклад передбачалось, що реєстратор прав на нерухоме майно має до п’яти днів, для розгляду документів та прийняття рішень про їх відповідність. У разі невідповідності процедура реєстрації зупинялась, про що реєстратор виносив рішення та надавав не менше ніж 10-денний строк для усунення недоліків. Після чого процедура поновлювалась. При цьому документи надсилались поштою, що додатково розтягувало строкі, враховуючі строк поштового пересілання.

6. Скасовується адміністративний збір за проведення державної реєстрації благодійних та громадських організацій, діяльність яких спрямована на надання допомоги Збройним Силам, іншим військовим формуванням та іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону, відсіч і стримування збройної агресії іноземної держави, а також особам, які постраждали чи можуть постраждати від такої збройної агресії.

Тут варто відзначити, що закон і раніше не встановлював справляння адмінстративного збору за реєстрацію благодійних чи громадських організацій. Натомість встановлювався такий збір за реєстрацію внесення змін про такі організації (0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Тому можливо мова йде саме про реєстрацію змін до відомостей про такі організації.

Окрім того, для підтвердження сплати адміністративного збору тепер достатньо надати електронну копію або скрін копію платіжного документу.

Отже, як бачимо, впроваджені зміни покликані максимально пришвидшити та спростити реєстраційні процедури в той же час дозволяють уникнути безконтрольного внесення змін до Державних реєстрів, що в свою чергу дозволить уникнути повного блокування реєстрацийних дій.

Строк дії вищезазначених нововведень обмежений періодом дії режиму воєнного стану.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити