Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше за 311 років прибув в Україну

Головна > Війна > Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперш...
Author

Марія Куренко

10.08.2021, 18:17
Shares

3

Views

818

Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше за 311 років прибув в Україну

Конституція Пилипа Орлика Стокгольм, Національний архів Швеції

radiosvoboda.org

В Україну вперше за 311 років доставлений оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Про це повідомила у Facebook народна депутатка від "Слуги народу", представник Верховної Ради у Конституційному Суді України Ольга Совгиря.

"Очікуємо на експонування до Дня Незалежності. Три її копії, передані Швецією, вже експонуються в Україні: у парламенті та Офісі Президента. Третя копія буде передана в Конституційний Суд після його реформування", - написала Совгиря.

Конституція Пилипа Орлика експонуватиметься з 16 серпня по 14 листопада в Софійському соборі. Подивитися на неї зможуть всі охочі.

Як раніше повідомляв Дмитро Кулеба, Міністерство закордонних справ України звернулося до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

Кулеба зазначив, що переговори були вкрай складними. Спочатку пропонувалося копія Конституції, однак, українська сторона хотіла лише оригінал, який ніколи не був в Україні.

Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом. Лінчопінгська міська бібліотека погодилась надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після Гетьмана Івана Мазепи належала Гетьману Пилипу Орлику.

Нагадаємо: Документ, відомий широкому загалу під назвами "Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорізького", "Правовий уклад та конституції законів та вольностей Війська Запорізького", "Уклад прав і вольностей Війська Запорізького та угоди", "Конституція Пилипа Орлика" чи "Бендерська конституція".

Прийнята була 16 квітня 1710 року в м. Бендери і за своєю формою є договором гетьмана зі старшиною і всім Військом Запорозьким, а за змістом – документом, що в політико-правових поняттях того часу обґрунтовує права України на державну самостійність та її державний устрій.

Україномовний оригінал Конституції було віднайдено у 2008 році в Російському державному архіві давніх актів у Москві, латиномовна копія XVIII століття в Національному архіві Швеції, м. Стокгольм, а також в архіві Міністерства закордонних справ Франції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити