Оприлюднено законопроєкт із допомогою Україні на 60,8 млрд доларів 

Головна > Політика > Оприлюднено законопроєкт із допомогою Ук...
Author

Марія Куренко

18.04.2024, 09:54
Shares

2

Views

353

Допомога Україні від США — Спікер Джонсон заявив, що надання підтримки є  критично важливим / NV
Майкл А. Маккой/REUTERS

Спікер Майк Джонсон оприлюднив у середу текст трьох законопроектів, які поєднують військову допомогу Україні, Ізраїлю та союзникам в Індійсько-Тихоокеанському регіоні з гуманітарною допомогою для Гази та інших глобальних гарячих точок.

Про це повідомляє The Hill.

Повідомляється, що Джонсон також планує оприлюднити текст четвертого законопроекту, який включає інші пріоритети національної безпеки: заборону TikTok, положення щодо використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні, санкції та інші заходи для протистояння Росії, Китаю та Ірану.

Спікер розраховує, що за нього проголосують у суботу, 20 квітня.

Як пише Укрінформ, президент США Джо Байден висловив рішучу підтримку представленим у Палаті представників законопроєктам щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

"Я рішуче підтримую цей пакет законопроєктів, необхідних для важливої підтримки Ізраїлю та України, а також щоб надати вкрай необхідну гуманітарну допомогу палестинцям у Газі та зміцнити безпеку та стабільність в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ізраїль стикається з безпрецедентними атаками з боку Ірану, а Україна - з бомбардуваннями з боку Росії, які різко посилилися за останній місяць", - заявив Байден.

Він також закликав Палату представників і Сенат США цього тижня схвалити ці законопроєкти.

Посол в США Оксана Маркарова повідомила, що законопроєкт передбачає асигнування у розмірі 60,8 млрд доларів в частині допомоги Україні та регіональним партнерам для протидії росії.

Оборонні видатки складатимуть 49,9 млрд доларів. З них:

  • 23,2 млрд доларів – на поповнення оборонних товарів та послуг;
  • 13,8 млрд доларів – закупівлю нової зброї та послуг у виробників;
  • 1,6 млрд доларів– військове фінансування для задоволення потреб України та інших партнерів у регіоні;
  • 11,3 млрд доларів – на поточні операції США в регіоні.

Економічна допомога Україні та партнерам складатиме сумарно 9,5 млрд доларів. Як пряму бюджетну підтримку Київ може отримати майже 7,85 млрд доларів.Ще 1,57 млрд доларівпередбачено на інші види економічної допомоги Україні та постраждалим від війни країнам.

Економічна підтримка має надаватись на умовах кредиту та не може витрачатись на виплату пенсій. Але президент США у разі підтримки Конгресом має право після 15 листопада 2024-го списати 50% заборгованості України, а після 1 січня 2026-го – 100%.

Крім того згідно тексту законопроєкта:

  • посилюється нагляд через вимоги моніторингу
  • вимагається від партнерів і союзників надавати співмірні витратам обсяги допомоги
  • більшуються ліміти в рамках механізму PDA (Presidential Drawdown Authority – механізм, що дозволяє президентові США передавати військові матеріали, які перебувають на базах та складах армії США, без консультацій з Конгресом у рамках встановлених Конгресом максимальних стель для обсягів таких постачань)

Протягом 45 днів після набрання законом чинності держсекретар США та голова Пентагону мають надати комітетам Конгресу стратегію Сполучених Штатів із підтримки України. Вона має бути багаторічною, встановлювати конкретні і досяжні цілі та містити показники для оцінювання ефективності.

Джонсон планує поставити на голосування проєкти 20 квітня. У разі успішного прийняття у Палаті представників, законопроєкти має схвалити ще Сенат. Після цього їх має підписати президент США Джо Байден.

Нагадаємо: Адміністрація президента США Джо Байдена ще в жовтні 2023-го зробила запит до Конгресу про виділення коштів для України.

У лютому 2024-го Сенат схвалив законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанський регіон на $95 млрд. Але Джонсон відмовлявся ставити його на голосування та натомість обіцяв представити власний проєкт.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

2,5 млрд грн отримав за тиждень держбюджет завдяки розблокуванню кордону з Польщею 

Загалом надходження до держбюджету від митних платежів у квітні становили 49,1 млрд грн.

30.04.2024 - 18:19

Arrow
Theme

Війна

Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів Запорізької області

Ворог завдав авіаційний удар по Малій Токмачці.

30.04.2024 - 09:52

Arrow

Вас це може зацікавити