ООН пропонує збільшити кількість українських портів і товарів в обмін на транзит російського аміаку

Головна > Культура > ООН пропонує збільшити кількість українс...
Author

Ольга Фединчік

01.06.2023, 11:49
Shares

0

Views

450

ООН пропонує збільшити кількість українських портів і товарів в обмін на транзит російського аміаку

 Александр Кубраков/facebook

Організація Об'єднаних націй звернулася з пропозицією до Києва, москви та Анкари розпочати роботу з підготовки транзиту російського аміаку територією України, щоб урятувати "зернову угоду"

Про це пише Reuters із посиланням на джерело, інформує Інфокурс.

Водночас з підготовчими роботами до транзиту аміаку, ООН хоче, щоб були проведені паралельні переговори про розширення "зернової угоди", аби включити в неї більше українських портів та інших вантажів, сказало джерело.

Цього місяця росія погодилася на двомісячне продовження угоди, але погрожує з неї вийти, якщо не буде виконано угоду, спрямовану на подолання перешкод для експорту російського зерна та добрив.

Як зазначає джерело, ООН передала "офіційне звернення до лідерів України, Туреччини та росії із пропозицією конкретного взаємовигідного алгоритму радикального поліпшення" роботи "зернового коридору".

"Україна та Туреччина підтвердили готовність працювати за алгоритмом, запропонованим генсеком. Водночас станом на 30 травня росія не дала своєї згоди, незважаючи на наявність сприятливих позицій в алгоритмі", – сказало джерело.

Агенція, з посиланням на високопоставлене джерело в українському уряді, пише що Київ розгляне питання про дозволення транзиту російського аміаку через свою територію для експорту за умови, що чорноморську угоду щодо зерна буде розширено за рахунок включення більшої кількості українських портів та ширшого спектра товарів.

У той же час представник ООН Стефан Дюжаррик сказав, що переговори тривають.

"Як ви памʼятаєте, Генсек висунув сторонам низку ідей щодо поліпшення роботи Спільного координаційного центру, а також опрацювання питання експорту аміаку, який є частиною підписаної угоди. Розмови та контакти тривають. Але це все, що я можу сказати зараз", – повідомив Дюжаррик.

Нагадаємо: Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина 18 березня 2023 року домовились про продовження "Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море". Дія угоди була продовжена на 120 днів, проте в росії заявляли, що угода діятиме до 18 травня 2023 року.

Українські офіційні особи заявили, що із середини квітня росія "необґрунтовано обмежила" роботу чорноморської зернової угоди, проте рф спростувала це та закликала всі сторони розблокувати транзит аміаку через український порт Південний. У свою чергу президент Зеленський звинуватив рф в тому, що вона блокує всю діяльність у Південному. За словами президента, 1,5 млн тон сільгосппродукції не можуть бути переміщені з цього порту.

Як повідомляв ІК, за даними Мінвідновлення, станом на 8 травня 2023 року на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікувало 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту були призупинені через дії російської сторони. З 8 по 14 травня 2023 року, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, жодне судно не пройшло інспекцію на вхід до морських портів України та жодне судно не було зареєстроване для огляду на вхід.

У Міністерстві інфраструктури України заявили у вівторок, 30 травня, що Київ домагається від Москви та ООН гарантій того, що "зернова угода" працюватиме нормально, якщо Україна дозволить Росії експортувати аміак трубопроводом.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити