ОГТСУ запобігла збиткам у $2 мільярди, зупинивши транзит газу через Сохранівку

Головна > Столиця > ОГТСУ запобігла збиткам у $2 мільярди, з...
Author

Марія Куренко

12.05.2022, 17:16
Shares

1

Views

1 045

ОГТСУ запобігла збиткам у $2 мільярди, зупинивши транзит газу через Сохранівку

 marker.ua

Зберігаючи транзит через захоплену агресором ГВС “Сохранівка”, Україна мала б щодоби компенсувати споживачам до 10 млн “кубів” вкраденого росіянами палива, а це — щонайменше 2 мільярди доларів за пів року.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів експерт Центру Разумкова, ексдиректор інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський, інформує Інфокурс.

Він назвав кілька ймовірних цілей нинішніх деструктивних дій росії у газовій сфері, які не випадково збіглися в часі з перенесенням ліквідації оператора газопроводу “Північний потік-2” на осінь.

Зазначимо, що суд у швейцарському кантоні Цуг призупинив процедуру банкрутства Nord Stream2 AG — компанії-оператора “Північний потіе-2” до 10 вересня - ІК).

На думку експерта:

По-перше, у кремлі планують і далі тиснути на Європейський Союз, аби “Північний потік-2” таки запрацював.

По-друге, небажання Газпрому визнавати російську агресію в Україні й окупацію об’єктів нашої ГТС як форс-мажор та змінювати номінацію на ГВС “Суджа” свідчить про те, що, окрім отримання агресором зиску від крадіжок газу, йдеться ще й про намір заподіяти додаткові збитки Україні, яка за збереження такої схеми постачання змушена була б компенсувати європейським споживачам ненадане чи вкрадене росіянами паливо із власних газосховищ. Йдеться приблизно про 10 мільйонів кубометрів на добу. За пів року наші збитки могли б становити щонайменше 2 мільярди доларів.

По-третє, нівелювання транзитної ролі України в очах партнерів і союзників та перенаправляння транзиту з українського коридору через газогін “Північний потік - 1”, також з прицілом “переламати” європейців та змінити їхню думку щодо майбутнього “Північного потіку-2”.

Експерт нагадав, що Україна вже має досвід несанкціонованого відбору з подачі газпрому палива з ГТС у 2014 році після анексії Криму й тимчасової окупації частини Донецької та Луганської областей.

“Газпром навіть подавав позов проти України до Міжнародного арбітражу за нібито відбір газу через ГВС “Платово” і “Прохорівка”. Тоді як газ постачався невідомо в яких обсягах на непідконтрольні нам території через ГВС, до яких оператор ГТС України доступу не мав. У Стокгольмському арбітражі вимоги рф відкинули. Але, пам’ятаючи про той досвід, ми мали діяти на упередження. Тому нинішнє рішення Оператора української ГТС вважаю своєчасним. Це дозволило убезпечитися від збитків”, - наголосив Білявський.

Нагадаємо: У вівторок, 10 травня, "Оператор ГТС України" був змушений призупинити транзит газу через ГВС "Сохранівка" та прикордонну компресорну станцію “Новопсков” через настання форс-мажорних обставин. Оператор повідомив про захоплення цих об'єтів агресором та можливе втручання окупантів у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, несанкціонований відбір газу. Такі обставини поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї газотранспортної системи та унеможливили подальше транспортування газу через цю ділянку ГТС.

Натомість газпрому запропонували тимчасово перенаправити транзит через ГВС “Суджа”, розташовану на контрольованій нашою країною території. Проте російський газовий монополіст заперечив існування форс-мажору й відмовився міняти схему транзиту.

Від середи транспортування газу до "Сохранівки” з території рф припинили. На тимчасово окупованих територіях без відома України перекрили вентилі газогону "Шебелинка – Новопсков", яким ресурс постачається споживачам Луганщини і Донеччини.

В середу, 11 травня, представниця Мінекономіки ФРН Анніка Айнгорн заявила, що попри скорочення транзиту російського газу через Україну, Німеччина не планує використовувати новий, але так і не введений в експлуатацію газогін "Північний потік-2".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити