Новий законопроєкт Зеленського про карантинні виплати

Головна > Спорт > Новий законопроєкт Зеленського про каран...
Author

Ольга Фединчік

24.03.2021, 17:36
Shares

1

Views

649

Новий законопроєкт Зеленського про карантинні виплати

Президент України Володимир Зеленський

pravda.com.ua

Президент Володимир Зеленський ініціював новий законопроєкт щодо підтримки громадян і бізнесу через запроваджені обмеження в "червоній" карантинній зоні.

Документ розміщено на сайті Верховної Ради,

Законопроєкт спрямований на підтримку застрахованих осіб у зв'язку із запровадженням на території окремих адміністративно-територіальних одиниць з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, обмежувальних протиепідемічних заходів, що призвели до тимчасового зупинення діяльності суб'єктів господарювання.

Законопроєкт передбачає виплати і з державного бюджету, і з місцевих бюджетів для ФОПів та найманих працівників, робота яких зупинилася під час локдауну з лютого 2021 року. Для отримання виплати людина має звернутися самостійно.

Перелік видів діяльності, на які поширяться виплати, має розроби уряд. Допомога застрахованим особам, передбачена цим закономпроєктом, надається у 2021 році одноразово.

Від держави передбачається допомога в розмірі 8000 гривень, а виплату з коштів місцевого бюджету мають визначити окремо органи місцевого самоврядування.

"Виплата допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви застрахованої особи, поданої нею в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Застрахована особа має право звернутися із заявою про виплату допомоги застрахованим особам протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19", - йдеться у проєкті.

Як повідомляє LB.ua з посиланням на заступника голови фінансового комітету Ради, нардепа "Голосу" Ярослава Железняка, допомога не надається у кількох випадках:

Для працівників не надається:

  • роботодавець не нараховував ЄСВ до введення обмежувальних заходів;
  • якщо працівники працюють в роботодавця, основний КВЕД якого не відноситься до переліку;
  • працівникам, які працюють за сумісництвом;
  • працівникам середня зарплата яких понад 30 тис грн.

Для ФОПів не надається :

  • які зареєстровані менше трьох місяців;
  • які за попередній рік заплатили ЄСВ менше ніж за 6 місяців;
  • якщо основний КВЕД не відноситиметься до переліку;
  • якщо ФОП є і працівником одночасно.

Списки для виплат буде формувати Мінцифра і передавати їх до Пенсійного фонду, який і буде виплачувати допомогу.

За законопроєктом кошти будуть виплачуватися у межах виділених. Тобто, якщо 100 тис. людей подасть заяву, а з бюджету виділять тільки 80 млн грн, то допомогу отримає тільки кожен десятий.

Нагадаємо: Президент Володимир Зеленський запевнив, що якщо місцева влада виплачуватиме громадянам та бізнесу матеріальну допомогу через жорсткий карантин, держава її подвоїть.

На засіданні уряду 24 березня прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що фізичні-особи підприємці та працівники отримають грошові виплати та підтримку в якості компенсації від введенних обмежень "червоної" зони у розмірі 8 тисяч гривень та висловив сподівання, що додаткові виплати здійснить місцева влада.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити